Slovenija
41 ogledov

Dacarji letos odkrili za 1,5 milijona evrov utajenega davka

davcne utaej Žurnal24 main
V prvi polovici leta so dacarji pod drobnogled vzeli 49 davčnih zavezancev, ki poslujejo z davčnimi oazami. Pri skoraj polovici so ugotovili utaje davka.

Največkrat so nepravilnosti povezane s plačevanjem storitev, naložbami in posojili, pojasnjujejo na davčni upravi (Durs)

Podjetja sklepajo navidezne posle brez ekonomskih temeljev, prikazujejo lažne odhodke ali pa narobe obračunavajo davke, ko gre za plačevanje storitev. Pri davčnem nadzoru fizičnih oseb, ki poslujejo z davčnimi oazami, Durs ugotovlja, da ne prijavljajo dohodkov, ki so jih prejeli iz teh območij. Iz lanskega leta sta denimo takšna primera zdravnik, ki je prejel 75 tisočakov in profesor z dobri sto tisoč evri zaslužka. Petletnega zaslužka v višini 190 tisoč evri ni prijavil tudi zaposleni na naftni ploščadi. Lani so dacarji pri poslih z davčnimi oazami odkrili za dobrih 12 milijonov evrov utajenega davka.  

Med preiskovanci 40 odstotkov utajevalcev

Durs zavezanca, ki ga bodo nadzorovali, izberejo na osnovi kombinacije številnih kriterijev. Okvirno so to zneski transakcij, obseg poslovanja, zaznana tveganost zavezanca. 

"Glede na rezultate nadzorov bi bilo mogoče zaključiti, da se v odstotku ugotovljenih nepravilnosti od vseh opravljenih nadzorov nepravilnosti povečujejo, vendar je to tudi posledica boljšega izbora zavezancev za nadzor. V znesku pa je mogoče ugotoviti trend padanja tovrstnih transakcij, kar pa je tudi posledica gospodarske situacije," pojasnjujejo na Dursu, kjer še dodajajo, da lanski znesek utajenega davka iz davčnih oaz izstopa, ker so naleteli na nekaj zelo velikih primerov. Uspešnost dacarjev pri preiskavi nepravilnosti poslovanja zavezancev z davčnimi oazami je sicer relativno visoka; kar 40 odstotkov jih davke utajuje. 

Nekaterih kazni ne odvrnejo od spornih poslov

Globe so odvisne od vrste in teže ugotovljenih nepravilnosti, pojasnjujejo dacarji. Če znesek utajenega davka presega 50 tisoč evrov gre tudi za sume storitve kaznivih dejanj. Sankcije nekaterih utajevalcev, kot kaže, na ganejo kaj dosti. Dacarji namreč poudarjajo, da so se že srečali z zavezanci, ki so se s tovrstnimi transakcijami ukvarjali skozi daljše časovno obdobje in kljub temu, da so bile v tem času ugotovljene nepravilnosti, so s spornim poslovanjem nadaljevali. 

Komentarjev 3
  • mb 07:34 31.julij 2014.

    s tem kar so odkrili si niti mesečne plače niso prislužilivsaj 1000x toliko je utaj če ne več

  • devote 21:26 30.julij 2014.

    verjetno si imel v mislih 1000x=1.5 mlrd eur... pokradenega pa za 10.000x!!!=150 mlrd eur

  • maresem 19:03 30.julij 2014.

    To je pickin dim... utaj je za 10x toliko... to naj najdejo.