Slovenija
107 ogledov

Dacarji nad delo na črno

slovenija 16.06.10, Mont Grad, gradbeno podjetje v stecaju, delavci, gradbisce, Anže Petkovšek
Čez dva tedna bodo delo na črno lahko nadzirali tudi carinki, obetajo pa se tudi nekajkrat višje globe.

Z novim zakonom o delu na črno, ki se bo začel uporabljati čez slaba dva tedna – 18. avgusta, bodo tistim, ki delajo na črno, pretile za okoli četrtino višje globe kot do zdaj. Delo na črno pa bodo po novem nadzirali tudi cariniki, ki so se v začetku meseca združili z dacarji v finančno upravo.

Fizičnim osebam za delo na črno tako grozi globa od 1.000 do 7.000, pravne osebe pa čakajo sankcije med 2.000 in 26.000 evri. Danes znašajo med 208 in 1877 evri. Zakon po novem omogoča tudi trikratnik globe za prekrške storjene iz koristoljubja ali za pridobitev večje premoženjske koristi. Za delo na črno pa ne šteje sosedska pomoč, sorodstvena pomoč, nujno delo in humanitarno delo.

Po novem bo poleg odvzema predmeta, s katerim je bilo opravljeno delo na črno, mogoče odvzeti tudi premoženjsko korist, pridobljeno z delom na črno. "Šušmarjenje se ne sme splačat," je poudaril državni sekretar Dejan Levanič.

Po vavčarje za varuške šele z novim letom

Izjema pri uveljavitvi zakona so vrednotnice za osebno dopolnilno delo oziroma vavčerji, ki se bodo začeli uporabljati šele s 1. januarjem 2015. Naročnik bo moral takrat za osebo, ki mu čisti stanovanje ali varuje otroke, vsak mesec kupiti vavčer za devet evrov, od česar bo šlo sedem evrov v pokojninsko blagajno, dva pa v zdravstveno. Vsak vavčer bo varuški, inštruktorju ali čistilki prinesel en dan pokojninske dobe. Vrednotnice so spodbuda za zmanjšanje dela na črno, je že ob predstavitvi zakona navedla ministrica Anja Kopač Mrak, saj poleg urejenega statusa delavec za opravljeno delo pridobili tudi pokojninsko dobo.

Komentarjev 3
  • patrijarh 16:20 06.avgust 2014.

    Ti pa si bolnik.

  • daredevil 15:56 06.avgust 2014.

    No zdaj pa zvišajte kazni za višje funkcionarje in gospodarstvenike.

  • Žurnalček 15:27 06.avgust 2014.

    Bravo ! Lahko takoj začnete na Žabjaku , to je v NM . Imate dela za 5 let , da ugotovite kje nezaposleni bagri dvotro nadstropne hiše ! Pa še dejansko se opis dela sklada z njihovo barvo !