Slovenija
13 ogledov

Dacarji poslali pozdrave pol milijona državljanom

Davek Profimedias
Prva tranša informativnih izračunov dohodnine že na poti k davkoplačevalcem. Dobro preverite, svetujejo davkarji.

Davčna uprava RS (Durs) je danes v prvem svežnju odposlala 496.641 informativnih izračunov dohodnine za lani. Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v prihodnjih dneh, Durs pa vsem priporoča, naj jih natančno pregledajo. Naslednji sveženj bo odšel na pošto 30. maja.

Rok za ugovor na danes odposlane informativne izračune dohodnine se izteče 30. aprila. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 30. maj, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na bančne račune 8. maja.

"Zavezanci naj informativne izračune natančno pregledajo in preverijo, ali so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca," svetujejo na Dursu.

Če podatki v informativnem izračunu niso pravilni, so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost ugotovljena nepravilno, morajo v 30 dneh od datuma odpreme podati ugovor, sicer storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov, so opozorili na Dursu.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, jim ni treba storiti ničesar, saj bo ta v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Na Dursu so izpostavili še, da zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če skupna razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih od izplačevalcev, ne presega enega evra.

Malce več jih bo veselih

V prihodnjih dneh bo tako informativne izračune prejelo omenjenih 496.641 zavezancev, od tega 44,5 odstotka z doplačili, 48,7 odstotka z vračili, 6,8 odstotka pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Vsi skupaj bodo morali doplačati 39,6 milijona evrov, vrnili pa jim bodo skupaj 65,3 milijona evrov. Povprečen znesek doplačila je 179 evrov, povprečen znesek vračila pa 270 evrov.

Sicer pa bodo informativni izračuni izdani rezidentom Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi. Tako kot pretekla leta v prvi tranši ne bo predvsem zavezancev, ki so uveljavljali vzdrževane družinske člane; potem tistih, ki so dosegali dohodke iz dejavnosti in tistih s katastrskimi dohodki.

Komentarjev 1
  • dragec 13:16 31.marec 2014.

    jaz bom že plačal 100 EUR dohodnine, kako pobrati 100 000,10000000 je pa ???????????