Slovenija
20 ogledov

Dacarji v lastnih vrstah odkrili goljufe

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Notranji nadzor na davčni upravi je pokazal, da so si tri uslužbenke ukradle dobrih 95 tisoč evrov. Denar so sicer vrnile, a so si vseeno prislužile ovadbo na tožilstvo, vse tri pa so izgubile službo.

Primere so začeli raziskovati proti koncu lanskega leta, ko so med notranjim nadzorom odkrili početje ene od treh uslužbenk, razširjena preiskava pa je razkrila podobno početje preostale dvojice, piše današnji Delo Mag.

Nadrejeni niso (so)krivi
Ovadene nekdanje zaposlene so neupravičeno nakazovale denar na svoje račune in račune bližnjih sorodnikov. V enem primeru je referentka jemala denar, namenjen vračilu dohodnine za leto 2007, v dveh pa je šlo za denar neposredno iz proračuna. Skupaj so si prisvojile 95.432 evra, pri čemer je najbolj predrzna pobrala 60.988 evrov, druga 31.201 evrov, najbolj "skromna“ pa 3.243 evrov, poroča Delo Mag.

Na Dursu so preiskali tudi delo nadrejenih omenjene trojice, vendar naj bi notranji nadzor pokazal, da proti njim ni potrebno ukrepati.

Nadzor deluje
Hkrati zagotavljajo, da notranji nadzor deluje. Vsak dan sicer zabeležijo več tisoč transakcij, tako da lahko preverijo le določen vzorec. Zaradi tega omenjena dejanja niso bila takoj odkrita, vendar pa računalniški sistem omogoča tudi naknaden nadzor.

Tako ob podobnih primerih vedno preverijo, ali je do takšnih kršitev prišlo tudi drugje, in skušajo sprejeti sistemske ukrepe, s katerimi bi vnaprej preprečili podobna dejanja, so za Delo Mag dejali na Durs.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.