Slovenija
12 ogledov

Dacarji zapravljajo

Mojci Centa Debeljak in njenim uslužbencem se verjetno smeji, saj je lahko Durs, Žurnal24 main
Informacijski sistem. Za novega so plačali 21,5 milijona evrov, zdaj bodo odšteli še pet milijonov za nadgradnjo starega.

Nov informacijski sistem davčne uprave (Durs) že dve leti na noge postavlja družba IBM. Kljub temu je Durs prejšnji teden objavil javno naročilo, s katerim želijo, da podjetje RRC, ki je oblikovalo prejšnji sistem, še dve leti skrbi za njegove nadgradnje.

"Stari sistem je treba vzdrževati in nadgrajevati, ker še vse odmere davkov (razen DDV, ki se od oktobra lani izvaja na novem sistemu) potekajo na starem sistemu," pojasnjujejo na Dursu.

Ohranjajo ga pri življenju

IBM je od Dursa v prejšnjih dveh letih prejel deset milijonov evrov. Po naših neuradnih informacijah imajo z vzpostavitvijo informacijskega sistema precejšnje težave, zato morajo dacarji pri življenju ohranjati tudi starega.

Pri IBM težave zanikajo; pravijo, da delo poteka v skladu s pogodbenimi obveznostmi: "Ni razlogov, da bi se projekt zavlekel in da bi se podaljševali pogodbeni roki."


Nove zahteve Dursa

Dacarji naj bi imeli tudi dodatne zahteve pri delovanju starega sistema. Odločitev, da petmilijonsko naročilo oddajo RRC, pa utemeljujejo: "Z razvojem sistema so ustvarili zelo specifična znanja in veščine na tehnološkem in še posebno davčnem področju. Vseh teh znanj ni mogoče niti formalizirati in dokumentirati niti prenesti na druge izvajalce, zato bi izbira novega izvajalca pomenila izjemno veliko tveganje glede izvedljivosti potrebnih aktivnosti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.