Slovenija
30 ogledov

Dačič se s Thacijem pogovarja že deset ur

Ivica Dačić Davor Javorović/Pixsell
V Bruslju teče že deseta ura sedmega kroga dialoga predsednikov vlad Srbije in Kosova, Ivice Dačića in Hashima Thacija, ki iščeta dogovor o severu Kosova.

Ta je nujen za napredek obeh držav na poti v EU. Vse kaže, da se bo dialog zavlekel pozno v noč, morda celo v četrtek, pravijo viri pri EU.

Dolžino sedmega kroga dialoga je mogoče tolmačiti kot dobro znamenje, saj kaže, da si strani resno prizadevata za dogovor. Ali kompromis bo ali ne, je še vedno nemogoče napovedati, odprti sta obe možnosti.

Dialog se je začel okoli 11. ure s skupnim sestankom predsednikov vlad z visoko zunanjepolitično predstavnico unije Catherine Ashton, sledili sta dvostranski srečanji Ashtonove s Thacijem in Dačićem, nato pa se je okoli 15.30 spet nadaljeval s skupnimi pogovori, ki še potekajo, vmes je bilo le nekaj kratkih premorov, je sporočila tiskovna predstavnica Ashtonove Maja Kocijančič.

V pričakovanju izida sedmega kroga dialoga se neuradno omenja možnost, da bi lahko bila po koncu pogovorov, če bo dogovor dosežen, skupna novinarska konferenca Ashtonove, Dačića in Thacija.

Dialog v ključni fazi

V EU poudarjajo, da je dialog v "ključni fazi". Ashtonova vseskozi poziva k čimprejšnjemu dogovoru o severu Kosova, s srbske in kosovske strani pa so v minulih tednih prihajale nasprotujoče si izjave, ki so vzbujale občutek zmede, tudi stališča znotraj obeh držav niso enotna.

Beograd in Priština pod taktirko EU iščeta takšno rešitev za življenje in delovanje srbske večine na severu Kosova, ki bi privedla do ukinitve vzporednih struktur v zdravstvu, šolstvu, policiji in sodstvu ter omogočila njeno integracijo v upravni okvir Kosova.

Glavna sestavina rešitve je oblikovanje skupnosti ali zveze srbskih občin, s čimer se načelno obe strani strinjata. Ko je na vrsti konkretno vprašanje - kakšne bodo njene pristojnosti - pa so stališča vsaksebi.

O napredku dialoga bodo odločali aprila

Srbska stran želi, da ima skupnost izvršilne in zakonodajne pristojnosti, kosovska pa, da ima le posvetovalno vlogo. Išče se kompromis na pol poti, ki bo v skladu z evropskim konceptom lokalne in regionalne ureditve ter s kosovsko notranjo ureditvijo.

Čas za dogovor se naglo izteka, če želita Srbija in Kosovo junija dočakati odločitev o naslednjem koraku na poti v EU - za Srbijo je to začetek pristopnih pogajanj, za Kosovo pa začetek pogajanj o pridružitveno-stabilizacijskem sporazumu, ki odpira vrata na nepovratno pot v unijo.

Evropska komisija bo namreč o napredku v dialogu poročala sredi aprila. To poročilo bo podlaga za odločitev članic, ki pa ne pričakujejo le dogovora na papirju, temveč tudi njegovo izvajanje, tako da dogovor v zadnji minuti ne bo dovolj za pozitivne odločitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.