Slovenija
30 ogledov

Daily Mail: Tuja finančna pomoč za Slovenijo neizogibna

Slovenija in evro Shutterstock
Po navedbah britanskega časnika bo morala Slovenija do poletja zaprositi za tujo finančno pomoč.

Ciprska finančna kriza bi lahko vodila v bančne težave še za drugo majhno državo EU. Cena zadolževanja se je za Slovenijo namreč v zadnjem tednu zaradi skrbi finančnih trgov o prihodnosti evroobmočja podražila za trikrat, kar ogroža prihodnost slovenskih bank, ki so v državni lasti, na spletni strani piše britanski Daily Mail.

"Slovenija je sedaj na neizogibni poti, da bo morala zaprositi za tujo finančno pomoč, evrobmočje se je po krizi na Cipru ustrelilo v nogo," je za Daily Mail povedal vodja evropskih raziskav na banki Standard Bank Tim Ash.

Priključitev v evroobmočje vodi v kolaps

"Država je izgubila veliko konkurenčnosti, odkar se je leta 2007 priključila evroobmočju in to vodi v počasen gospodarski kolaps," pa je dejal analitik danske banke Danske Bank Lars Christensen. "Banke potrebujejo dokapitalizacijo, a v teh časih je težko zbrati denar," je dodal.

Junija minus v višini 800 milijonov evrov

Daily Mail navaja oceno Mednarodnega denarnega sklada (IMF), da so zaradi slabih kreditov slovenske banke pod velikim pritiskom. Kot dodaja, prihaja naslednji preizkus za državo junija, ko bo morala Slovenija prodati državne obveznice, saj se bo takrat ob nespremenjenem stanju znašla v minusu v višini 800 milijonov evrov. Skupaj pa bo morala Slovenija zbrati skoraj tri milijarde evrov, da bo lahko normalno poslovala.

Uvedba davkov na bančne vloge tudi v slovenskih bankah?

Slovenske banke, ki so večinoma v državni lasti, se ne morejo spopasti z javnim dolgom, kar pomeni, da bo morala pomoč priti iz tujih virov. Analitiki so skeptični, da bo Slovenija zmožna zbrati denar v luči desetmilijardne pomoči Cipru, dodaja britanski časnik.

To pa je sprožilo skrbi, da bodo evropske oblasti zahtevale uvedbo davkov na bančne vloge v slovenskih bankah, tako kot pri Cipru, sklenejo pri Daily Mailu.

Komentarjev 51
  • mph 18:11 01.april 2013.

    Mater ste desničarji pametni, samo, ko vam človek postavi enostavno konkretno vprašanje, pa nimate pojma, kaj odgovoriti. Vprašaj Majerja, kaj mi moraš odgovorit, on bo sigurno vedel. Takšni kot ti ste uničili socialno državo.

  • mph 18:10 01.april 2013.

    Kaj je modri mirko, ne boš nič odgovoril, kako so ti levi zakuhali globalno krizo?

  • titty 16:13 01.april 2013.

    JJ realno samo kradel, pa nič drugega!! Obljubljal je pa vse živo, sam da je bil v vladi in da je zase jemal!! To je realno!