Slovenija
27 ogledov

Daimler priznal krivdo

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Nemški avtomobilski proizvajalec Daimler AG, lastnik Mercedes-Benza, je priznal krivdo, da je podkupoval vladne uradnike v 22 državah, da bi dobil posel. Kazen: 142 milijonov evrov.

Daimler in njegove tri podružnice so pred ameriškim sodiščem priznali, da so v 22 državah podkupovali vladne uradnike v zameno za dobljeni posel. Med državami so tudi Hrvaška, Srbija, Črna gora, Madžarska, Kitajska, Slonokoščena obala in še mnoge druge.

"Daimler in njegove podružnice so tujim uradnikom plačali več deset milijonov evrov," je ugotovilo sodišče. So pa v podjetju že "spremenili način poslovanja", kot so zagotovili na sodišču, poročajo svetovni mediji. Olajševalna okoliščina pri sojenju je bila tudi ugotovitev tožilca Johna Dardena: "Podjetje se je potrudilo in počistilo znotraj hiše. To kaže na spremembo mišljenja in si zasluži priznanje."

Podkupovalna afera je trajala kar deset let; začela se je leta 1998 in se končala leta 2008. Uradnikom so dajali denar in draga darila, pri čemer so uporabljali bančne račune v bančnih oazah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.