Slovenija
21 ogledov

Dajte nam višje plače!

Žurnal24 main
Sindikat kovinske in elektro industrije Slovenije (SKEI) je napovedal stavko v podjetjih, ki jih pokriva kolektivna pogodba za dejavnost kovinske industrije Slovenije.
Razlogi
Glavni razlog so že drugič letos prekinjena pogajanja za povišanje plač in regresa za letni dopust za leto 2008. Kot je sporočila predsednica SKEI Lidija Jerkič, ponudba delodajalcev, čeprav se je že dvakrat povišala, še vedno ne pokriva spodnje meje pogajalskega stališča sindikatov kot še sprejemljive ponudbe.

Stavka bo potekala od 6. ure 18. junija do 6. ure 19. junija, in sicer na delovnih mestih in/ali pred upravno stavbo podjetja oziroma stavkajoči delavci ne bodo prišli v podjetja.

Zahteve
Glavni zahtevi sta, da se najnižje osnovne plače za prve tri tarifne razrede povišajo za 6,6 odstotka, najnižje osnovne plače od četrtega do devetega tarifnega razreda pa za celotno rast predvidene povprečne inflacije v letošnjem letu glede na povprečno inflacijo v lanskem letu. Sindikat zahteva, da najnižji polni regres za letni dopust za leto 2008 znaša 700 evrov, in sicer ne glede na poslovno uspešnost posameznega podjetja. Delodajalci po besedah Jerkičeve niso bili pripravljeni pristati na usklajevanje s celotno inflacijo in tudi ne na to, da bi se plače v prvem tarifnem razredu povišale za več kot plače v ostalih razredih.

V SKEI pričakujejo, da bodo stavkali njihovi člani v okoli 150 podjetjih, tudi v vseh večjih, med drugimi v Kovinoplastiki Lož, ptujskem Agisu, Gostol-Gopanu iz Nove Gorice, mariborskem Siemens Transport Systemsu, Mariborski Livarni.

Stavko so, če bo prišlo do dogovora, pripravljeni preklicati. Šlo bo za 24-urno opozorilno stavko, sicer pa Jerkičeva ocenjuje, da jim delavcev, glede na njihovo razpoloženje tudi zaradi dvigovanja plač v javnem sektorju, tudi za daljšo stavko ne bi bilo težko motivirati.

Predstavniki delodajalcev in sindikatov v panogi so 17. marca sicer podpisali aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost kovinske industrije Slovenije, na podlagi katerega so se najnižje osnovne plače po kolektivni pogodbi od 1. januarja letos zvišale za 2,4 odstotka. Najnižja mesečna osnovna plača za prvi tarifni razred je glede na ta aneks 422,82 evra.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.