Slovenija
16 ogledov

Dali bi 1.800 evrov za m2

Stanovanja Brdo Žurnal24 main
Skladova stanovanja na Brdu bodo čez eno leto verjetno naprodaj. Večina bi jih kupila, in sicer po 1.800 evrov za kvadratni meter, kažejo rezultati ankete SSRS.

Prva stanovanja v soseski Zeleni gaj na Brdu bodo predvidoma končana aprila naslednje leto, je napovedal direktor Stanovanjskega sklada RS (SSRS) Žiga Andoljšek in dodal, da zdaj dela na vseh treh objektih intenzivno potekajo. Nato bodo potrebovali tri mesece za pregled in prevzem stanovanj, kar pomeni, da bi lahko bila poleti prihodnje leto že na voljo za nakup. V prvem krogu jih bodo ponudili od 350 do 380, v naslednjem še okoli 90.   

V prodajo jih bodo dali šele potem, ko bodo ugotovili, da so tveganja, da jih kupcem ne predajo v roku, minimalna. Zakon o varstvu kupcev je namreč po Andoljškovih besedah izjemno rigorozen in če sklad stanovanj ne bi oddal v dogovorjenem roku, bi morali plačati izjemno visoke penale. Ko jih bodo enkrat dali v prodajo, pa bodo na kupce čakali vsaj pol leta; če večine stanovanj v tem času ne bodo prodali, jih bodo morda začeli oddajati v najem.

Anketa: 95 odstotkov bi jih kupilo

Direktor sicer verjame, da bodo šla stanovanja za med. Njegov optimizem temelji na raziskavi, ki so jo naredili na skladu. Kar 95 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da v naslednjih dveh letih načrtuje nakup nepremičnine. "Večina pričakuje ceno do 1.800 evrov, tretjina pa višjo ceno od 2.000. Na skladu bomo naredili vse, da se bomo približali pričakovanju naših kupcev," je obljubil Andoljšek, čeprav zdaj o končni ceni ne more še nič reči. Prav tako ni vedel, koliko in katere ljudi so anketirali, kakšen je bil vzorec ... Kljub temu pa tej anketi precej zaupa. Med drugim je prepričan, da bodo stanovanja zanimiva za nakup, ker Ljubljančani oziroma tisti, ki želijo rešiti svoj stanovanjski problem, željno pričakujejo to sosesko: "Konstantno nas sprašujejo, kdaj bo končana."

Kupcem stanovanj bodo ponudili tudi kreditiranje. "To bodo dolgoročni krediti z ugodno obrestno mero. Naš namen ni konkurirati bankam, ampak ponuditi dodatno spodbudo. To bi lahko opogumilo marsikaterega kupca," meni direktor SSRS.

Iščejo zasebnega investitorja

Sklad je objavil tudi javni poziv, s katerim išče zasebnega investitorja, ki bi dokončal dva vila bloka in vrstne stanovanjske hiše na Brdu. Ponudbe zbira do 20. avgusta. Če interesa med zasebniki ne bo, imajo po besedah Andoljška tri možnosti - da te objekte sami dokončajo, jih pustijo nedokončane ali jih delno dokončajo. Ob tem pa upajo, da bodo zdajšnji podizvajalci dela v soseski naredili, ne da bi vmes kateri propadel, kot se je zgodilo z GPG, ker bi to pomenilo podaljšanje roka za dokončanje in prodajo stanovanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.