Slovenija
24 ogledov

Dali bodo dvakrat več

denar Boštjan Tacol
Prilivi. Lani od vseh državnih podjetij v proračun kapnilo le 34 milijonov, letos naj bi dvakrat več.

Od državnega premoženja naj bi letos v proračun kapnilo 50 milijonov evrov. Toliko dividend in izplačila dobička predvidevajo na ministrstvu za finance.

Lani je bilo prilivov le za 33,6 milijona evrov, so pojasnili na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb Republike Slovenije, letos pa naj bi se po prvih ocenah znesek podvojil. Dodali so, da so takoj ob začetku delovanja določili visoke zahteve glede uspešnosti poslovanja in dividend, ki jih prej sploh ni bilo.

Država že pritiska in še bo

"Država v podjetjih, kjer ima močno lastništvo, v zadnjih dveh letih precej pritiska na višanje dividend, kar je pozitivno, saj se s tem vrača denar vlagateljem in brzda menedžment glede porabe denarnega toka. Posledično so ponekod dividende donosnosti že kar visoke, na primer pri Telekomu Slovenije (7,2 odstotka) pa tudi Petrolu (4,2 odstotka). Po vsej verjetnosti se bo močno dvignila dividenda Zavarovalnice Triglav, morda tudi pri Aerodromu," meni Sašo Stanovnik, vodja analiz Alte Investa. Dodaja, da so v nekaterih podjetjih pritiski za višjo dividendo zaradi naložb problematični.

Več bi dala Telekom in Krka

"Telekom in Krka bi lahko brez večjih težav izplačala dvakrat višjo dividendo od predlagane. Vsa podjetja, ki imajo monopol ali mejijo nanj, na primer Pošta, bi morala izplačati dve tretjini dobička. Tudi pri energetiki bi lahko bilo pravilo, da se večina dobička izplača, če ni večjih projektov," pa meni Andraž Grahek iz KD Skladov. Dodaja, da "dividenda temelji na dobičku, in uprav, ki niso sposobne zagotoviti določene stopnje dobičkonosnosti, ne bi smeli tolerirati".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.