Slovenija
25 ogledov

Dali bodo odločbe, denarja ne

Upokojenci Saša Despot
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) bo 26 tisoč upokojencem poslal odločbe o znižanju pokojnin, znižanje bo veljalo od 1. junija, tako da poračuna ne bo.

Zpiz bo 26 tisoč upokojencem, ki jim je zakon o uravnoteženju javnih financ (Zujf) znižal pokojnine, izdal upravne odločbe. Doslej so jih o znižanju obvestili le z dopisom, kar je bilo po odločbi ustavnega sodišča nedopustno.

Odločbe bodo ugotovitvene, kar pomeni, da bo znižanje kljub temu veljalo od začetka veljavnosti zakona, to je od 1. junija dalje. Da je to najverjetnejši scenarij, je za naš portal že ob izdaji odločbe ustavnega sodišča napovedal pravnik Rajko Pirnat.

Odločbe bodo poskusili izdati do konca avgusta, pred izplačilom pokojnin, če jim to ne bo uspelo pa v prvi polovici septembra. Vse odločbe bodo poslali istočasno, tako da jih bodo upokojenci prejeli v nekaj dneh, gre namreč za priporočene pošiljke z osebno vročitvijo. Rok za pritožbo bo 15 dni.

Ugovor se šteje kot pritožba

"Kdor je dal ugovor, mu ne bo treba vlagati pritožbe na odločbo, ampak se bo ugovor štel kot pritožba," je pojasnil generalni direktor Zpiz Marjan Papež. Dodal je še, da naj vsi, ki šele razmišljajo o ugovoru, počakajo na odločbo.

"Verjetno se bo večina pritožila, sodno varstvo bo na delovnem in socialnem sodišču, šele potem, ko bo odločilo tudi vrhovno sodišče, se bodo posamezniki obrnili na ustavno sodišče. Ta pravna pot je dolga, traja lahko nekaj let, upam, da bo parlament ali ustavno sodišče prej spremenilo te določbe" je pojasnila Anka Tominšek, predsednica sveta Zpiz. Dodala je, da bodo s sodnimi postopki dodatni stroški, cilj zakona o uravnoteženju javnih financ, ki je znižal pokojnine, pa je bil pa varčevanje. Tudi Papež je poudaril, da ni jasno, kaj bo septembra z Zujf, saj so napovedane spremembe zakona, hkrati pa teče presoja ustavnosti znižanja pokojnin. "Mi ne smemo čakati, kaj bo, mi moramo izvajati zakon, ki velja, in spoštovati odločbe ustavnega sodišča. Mi smo le izvajalec," je poudaril Papež.

Poplava ljudi, klicev, ugovorov

Zpiz je sicer prejel 6.700 ugovorov, okrog tisoč so jih obravnavali in 517 je bilo upravičenih. To so bili skoraj izključno vojni veterani osamosvojitvene vojne, ki so jih obravnavali prednostno, tako da na Zpizu ne pričakujejo, da bi bila upravičena več kot polovica vseh ugovorov. Po evidencah Zpiza bo znižanje prizadelo še 188 na novo upokojenih. Na Zpizu so sicer do včeraj v zvezi z znižanjem pokojnin imeli 3.130 strank in 7.363 telefonskih klicev.

"Nismo storili napake, ravnali smo skladno z zakonom, ki govori o uskladitvi, Zpiz pa za nobeno uskladitev doslej, tudi za negativne v letih 1993 do 1995 , ni izdal odločbe," je sicer prepričan Papež.

Komentarjev 1
  • dragec 12:54 20.julij 2012.

    Ali se dragi državljani sprašujete po čigavem diktatu je ZPIZ razdelil teh 26000 pokojnin. Ugibajte, jaz sem siguren, JJ in SDS.