Slovenija
33 ogledov

Dali so nam dve leti časa

Jose Manuel Barroso Reuters
Bruselj proti Sloveniji ni uvedel postopka, je pa v presoji zapisal devet priporočil. Za odpravo presežnega primanjkljaja še dve leti časa.

"Slovenija je od aprila občutno pospešila tempo reform in sedaj odločno ukrepa za odpravo presežnih makroekonomskih neravnovesij," je v Bruslju poudaril evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn. Zaradi vsega storjenega se je komisija po njegovih besedah odločila, da ji da še dve leti časa - do leta 2015, za odpravo presežnega primanjkljaja.

Obenem mora država nujno ukrepati za odpravo neravnovesij in ureditev bančnega sektorja. Evropska komisija je za Slovenija skupaj podala devet priporočil, ki naj jih sprejme Slovenija letos in prihodnje leto: 

1. izboljšanje proračunske strategije (odprava čezmernega javnofinančnega primanjkljaja do leta 2015)

2. očiščenje bančnih bilanc

3. privatizacija (klasifikacija državnih naložb) s profesionalnim upravljanjem SDH (po možnosti z mednarodnimi strokovnjaki)

4. razdolževanje podjetij (odprava pravnih in upravnih ovir)

5. reformiranje reguliranih storitev in izboljšanje poslovnega okolja (neodvisna agencija za varstvo konkurence)

6. večja konkurenčnost na področju plač (trendi, vključno z minimalno plačo, naj podpirajo konkurenčnost in ustvarjanje novih delovnih mest)

7. reforma pokojninskega sistema (vzdržnost po letu 2020)

8. skrajšanje sodnih postopkov

9. neodvisna ocena aktiva bank in boljši nadzor bančnega sistema (neodvisni zunanji svetovalec do junija 2013)

Celotno oceno Bruslja lahko preberete TUKAJ.

 
Komentarjev 3
  • privat 21:06 25.avgust 2013.

    evropa zabita...balkan je še večje velesile pokradel in bo pokradel tudi vas...!dajte lopovom še deset let in še toliko denarja..in kdo bo to vrnil?? Lopov ostane lopov,posiljevalec ostane posiljevalec,morilec pa ostane morilec.....in nobena rehabilitacija se neprime!Barozo vidi se da ...prikaži več si iz britanske kolonije!

  • privat 09:22 30.junij 2013.

    to je vse v prevodu naših politikov in v prepisu naših novinarjev...kje pa je droben tisk in tisto kar se nanaša na samo delo naših politikov??

  • mirko 15:54 29.maj 2013.

    - zagotovi naj, da trendi na področju plač, vključno z minimalno plačo, podpirajo konkurenčnost in ustvarjanje delovnih mest;..................................................................................................................." vključno z minimalno plačo "Kje ste gospodje sindikalisti ?!Evropski birokrati so mnenja, da je minimalna plača v Sloveniji ...prikaži več previsoka !!!Sedaj bi že moralo vret na ulicah, evro birokrati hočejo, da Slovenci delamo za pest riža tako kot Kitajci, dobiček se pa naj koncentrira v žepih lastnikov kapitala. Kam nas bo pripeljala takšna evropska politika ? V vojno in razpad evropske unije.