Slovenija
27 ogledov

Daljinsko pod prisilo

Daljinsko ogrevanje. Visoki stroški, radiatorji pa mlačni. Uporabniki bi radi izbirali.
Ker ne dovolimo konkurence med klasičnimi (fosilnimi) energenti, so se začeli ljudje preklapljati na elektriko, ker je to najceneje.
Robert Golob, novogoriški mestni svetnik

"Očitno je na Obali velika težava z ogrevanjem, saj me ljudje ustavljajo celo na cesti, veliko uporabnikov storitev daljinskega ogrevanja pa se je name obrnilo tudi pisno. Gradivo, ki so nam ga poslali, še pregledujemo," pravi Rado Pezdir, predsednik Društva za pravno državo.

Slaba izolacija
Gojmir Mozetič
. Direktor novogoriške komunalne energetike Kenog pojasnjuje, da je po vgradnji števcev v blokih poraba energije okrog 20 odstotkov manjša, tudi v bloku, v katerem stanuje Vidmar. Sami so ceno povišali za 23 odstotkov; toliko, za kolikor se je povišala cena plina. Vzroki za višjo ceno pri posameznikih so tudi v legi stanovanja, starih oknih in slabi izolaciji, zaradi česar nekateri po novem plačujejo več kot prej po pavšalu, ko je veljala solidarnost, a to ni več stvar Kenoga. Mozetič sicer priznava, da bo zaradi izgub nujna posodobitev sistema.

 

Nezadovoljni zaradi visokih računov so v piranski občini, stanovalci nekaterih blokov v Luciji pa opozarjajo, da morajo, čeprav je v njihovih stanovanjih hladno (od kurilnice naj bi bili preveč oddaljeni), plačevati polno ceno ogrevanja. Zato se morajo ob mlačnih radiatorjih ogrevati še na druge načine. "Sprašujem se, ali me sme nekdo prisiliti, da kupim nekaj, česar nočem oziroma ne zmorem," pravi Mitjan Vidmar, stanovalec v enem izmed blokov na Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici, kjer se stanovalci prav tako že dlje pritožujejo tako zaradi prenizkih temperatur kot visokih cen.

Konkreten primer

"Decembra leta 2009 sem za ogrevanje svojega 80 kvadratnih metrov velikega stanovanja plačal 159 evrov, decembra 2010, torej po vgradnji kalorimetrov, pa kar 225 evrov, kar je za več kot 30 odstotkov več," je ogorčen Vidmar, saj je prav zaradi merilnikov porabe energije dodatno varčeval in pričakoval, da se bo to poznalo tudi na položnici. Če bi bilo mogoče, bi se odklopil in uporabljal zgolj elektriko. "Takšnih ljudi je v Novi Gorici še zelo veliko," ocenjuje Vidmar, ki se je prav tako obrnil na Pezdirja.

Zakon v prid monopolistov
Zakonodaja dejansko ne dopušča, da bi se daljinskemu ogrevanju odpovedali, če s storitvami na primer ne bi bili zadovoljni ali pa bi se želeli v svojih stanovanjih ogrevati drugače in ceneje.

"Menim, da tak položaj izvajalcu storitve daje neupravičen močnejši položaj do uporabnika storitev. Takšno omejevanje bi lahko pomenilo tudi kršitev pravic uporabnikov," ocenjuje odvetnik Franci Matoz. Po njegovem mnenju bi bilo treba dati pobudo za spremembo zakona, za kar pa je treba pripraviti besedilo spremembe in pet tisoč podpisov. Pezdir pa je prepričan, da gotovo ni prav, da moramo biti uporabniki določenih storitev, tudi če tega ne želimo. Po njegovem mnenju "se mora samo umreti".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.