Slovenija
253 ogledov

Daljnovod je treba obnoviti. A prečka ministričina zemljišča, ki pogodbe o služnosti noče podpisati.

Milojka Kolar Celarc Anže Petkovšek
Pred tremi leti je bil v žledolomu velik del daljnovoda med Logatcem in Žirmi porušen. A pri njegovi obnovi se zapleta, eno glavnih vlog v tej zgodbi pa med drugimi igra zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc. Je namreč ena redkih lastnic zemljišč, ki z Elektrom Ljubljana ne želi skleniti služnostne pogodbe za parcele, na katerih stoji daljnovod.

Na trasi daljnovoda Logatec – Žiri je 445 parcel, na katerih je Elektro Ljubljana služnostni upravičenec, 14 lastnikov zemljišč pa ponudbe za sklenitev služnosti ne želi sprejeti. Med njimi je po naših informacijah tudi zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc, ki ima na trasi daljnovoda v katastrski občini Blekova vas štiri parcele. 

"Razlogi, ki jih teh 14 lastnikov navaja, so različni," so nam sporočili z Elektra Ljubljana: "Želijo se pogajati o višini odškodnine, navajajo, da bo z vpisom služnosti zemljišče razvrednoteno, na zemljiščih, kjer se ustanavlja služnost, ne bo možno opravljanje kmetijske dejavnosti, lastniki ne želijo skleniti služnosti - želijo odkup zemljišča, …" 

Dodajajo še, da so lastnikom zemljišč plačali odškodnine za podeljeno služnost kot tudi odškodnino za povzročeno škodo na zemljišču. Kolikšne zneske so izplačali, ne razkrivajo. 

Polomljen daljnovod | Avtor: Reuters Reuters

Seveda smo za pojasnila o sporu z Elektrom Ljubljano prosili tudi zdravstveno ministrico. V njenem kabinetu zanikajo, da bi ovirala obnovo daljnovoda, včeraj popoldne so nam le skopo odgovorili: "Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je med prvimi dala dovoljenje za obnovo daljnovodov po žledolomu, ki potekajo oziroma so postavljeni na njenih lastniških kmetijskih zemljiščih." 

Milojka Kolar Celarc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

A iz dokumentacije, ki jo hranimo v uredništvu, je razvidno, da ministrica Milojka Kolar Celarc ponudbe Elektra Ljubljana za ustanovitev služnosti na njenih parcelah ni sprejela. V obrazložitvi pojasnjuje, da ponudba ni bila sestavljena v skladu z zakonom o urejanju prostora, da ni obrazložena javna korist, da ni priložen izpisek iz zemljiške knjige, da iz ponudbe sploh ni razvidno, za kakšno napetostno omrežje sploh gre, ipd.

Zanimivo, na eni od 'spornih' parcel je ministrica solastnica skupaj s sestro – ta je pogodbo o ustanovitvi služnosti z Elektrom Ljubljana podpisala brez pripomb in zapletov. 

Na Elektru Ljubljana podrobnosti spora s Kolar Celarčevo ne razkrivajo, češ da nam informacij zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo posredovati. So nam pa pojasnili, da bodo v naslednjih mesecih postopali skladno z zakonodajo, ki ureja postopke ustanovitve služnosti v javno korist. 

Decembra 2016 so tako na podlagi sklepov pristojnega sodišča položili sodni depozit, "ki predstavlja neprerekani del odškodnine v korist nasprotne udeleženke." 

Da je bil za štiri parcele v katastrski občini Blekova vas, ki so v lasti zdravstvene ministrice, podan predlog za omejitev lastninske pravice, potrjujejo tudi na Upravni enoti Logatec. 

Dolenjska 22.04.10, daljnovod, bericevo, foto: nada cernic cvetanovski | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ministrica na vladi odločala o sebi

Zgodba o sporu zdravstvene ministrice z Elektrom Ljubljana pa ima še eno zanimivo poglavje. 

Da gre v primeru obnove daljnovoda Logatec – Žiri za obnovo gospodarske infrastrukture, ki je izključno v javnem interesu, je namreč lani odločila tudi vlada. Vlada, v kateri je kot ministrica sedela tudi Milojka Kolar Celarc. Julija lani so ministrice in ministri s sklepom ugotovili, da je za parcele 14 lastnikov, ki služnostne pogodbe z Elektrom Ljubljana ne želijo skleniti, izkazana javna korist za omejitev lastninske pravice. Kolar Celarčeva je torej odločala o svoji omejitvi lastninske pravice.

Želeli smo izvedeti, kako je o sklepu glasovala ministrica, a so nam z Gregorčičeve sporočili, da podatki o glasovanjih na sejah vlade javnosti niso dostopni. Sicer pa da ministri svoje odločitve praviloma sprejemajo soglasno, razen če kdo od članov vlade ne zahteva glasovanja. Ali je Kolar Celarčeva o tem sklepu zahtevala glasovanje, nam niso povedali.

Elektro Ljubljana po naših informacijah logaško upravno enoto še prosi, naj postopek glede omejitve lastninske pravice Kolar Celarčevi vodi kot nujen, saj je daljnovod pomembna napajalna žila za oskrbo regije z elektriko, obnova pa zato življenjskega pomena za celotno gospodarstvo, javne službe in prebivalce regije. 

Nujni postopek je po njihovem potreben tudi zaradi procesnih ovir. Če bi Kolar Celarčeva izkoristila vsa pravna sredstva, ki jih ima na voljo, bi bilo treba obnovo prekiniti, do pravnomočnosti odločbe pa bi lahko minilo tudi več let. To bi po njihovih ocenah povzročilo velikansko gospodarsko škodo. 

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • pravičnik77 18:58 17.marec 2017.

    "Seveda smo za pojasnila o sporu z Elektrom Ljubljano prosili tudi zdravstveno ministrico. V njenem kabinetu zanikajo, da bi ovirala obnovo daljnovoda, včeraj popoldne so nam le skopo odgovorili: "Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je med prvimi dala dovoljenje ...prikaži več za obnovo daljnovodov po žledolomu, ki potekajo oziroma so postavljeni na njenih lastniških kmetijskih zemljiščih." Pa kaj vam ni jasno... Dovoli jim popravilo drogov na njeni zemlji... Zakaj pa bi jim morala dati zastonj služnost? moj foter je tud dobu odškodnino... v času kapitalizma ni nič zastonj, komunisti pa se lahko mirno j......

  • Lavdan 18:40 17.marec 2017.

    Te služnosti so nateg, ker se ti usedejo na parcelo in moraš za vsak poseg dobiti njihovo soglasje, ker so vpisane v ZK. Dovolj bi bilo pisno dovoljenje za občasna dela po potrebi..

  • Avatar mike1968
    mike1968 18:04 17.marec 2017.

    Kdo zdaj laže???