Slovenija
35 ogledov

“Daljnovoda nočemo”

“Gre za naše zdravje, domove, posesti in potomce. Postavitve ne dovolimo za nobe Žurnal24 main
ČHE Kozjak. Ministrstvo s spremenjeno traso, krajani jo vztrajno zavračajo.

“Boril se bom z vsemi močmi, da tu daljnovoda ne bo. Pride nekdo z denarjem in močjo in ti vzame premoženje, pa ne moreš storiti nič. Le obesiš se lahko,” je bil ogorčen Boris Črnec, krajan iz Rošpoha. Njegova hiša je le 50 metrov oddaljena od predvidenega poteka visokonapetostnega daljnovoda, ki naj bi potekal čez Kozjak.

Optimizirana trasa
Ministrstvo za okolje je včeraj predstavilo njihovo optimizirano traso poteka daljnovodne povezave od predvidene črpalne hidroelektrarne na reki Dravi do RTP Maribor.

Izpostavili so, da je zdaj manj stanovanjskih objektov, ki so od daljnovoda oddaljeni manj kot sto metrov. “V najbližjem obsegu bo zdaj 53 stanovanjskih objektov – prej sto – najbližja turistična kmetija je oddaljena več kot 250 metrov, v najbližjem razredu pa so trije objekti kulturne dediščine manj kot prej,” so pojasnili pripravljalci študij in spremenjene trase.

Krajani eno, ministrstvo drugo
Medtem ko je Tjaša Gregorič, predstavnica ministrstva za okolje in prostor (MOP) v Izumu predstavljala potek optimizirane trase daljnovoda, je okrog 200 zbranih krajanov v en glas vztrajalo, da daljnovoda v svojih krajih sploh nočejo.

Nove predstavitve prihodnji teden
V ponedeljek bo nov potek daljnovoda predstavljen v Kulturnem domu Selnica ob Dravi, dan pozneje pa še v Kulturnem domu Pesnica. Le do 14. maja pa imajo krajani in civilne iniciative čas, da podajo pripombe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.