Slovenija
3 ogledov

Daljše življenje

Izvorne celice mnogi vidijo kot sveti gral novih zdravstvenih terapij. (Foto: iS Žurnal24 main
Kitajski je uspelo razviti nekakšne oklepe, ki celice dlje ohranjajo pri življenju.

Oklepi delujejo kot nekakšen ovoj oziroma lupina. Ovijejo se okoli žive celice in jo tako obvarujejo. Znanstveniki upajo, da bodo to tehniko lahko uporabili tudi pri celični presaditvi, denimo pri boju z rakom, ali vzpostavitvi zdravega stanja pri poškodovanih človeških tkivih.

O zanimivem odkritju poroča časopis Angewandte Chemie, ki je navedel, da mineralni ovoj zadrži pri življenju več kot 80 odstotkov celic. Te so v petrijevkah pri sobni temperaturi umetno (s pomočjo odkritih ovojev) ohranjali pri življenju en mesec.

Sam postopek bo verjetno zanimiv tudi za kozmetično industrijo, kjer se ohranjanje celic pri življenju in njihovo optimalno delovanje povezuje z iskanjem večne mladosti.

Staranje celic
Življenje celice je odvisno od genetskih dejavnikov in okolja, v katerem živi. Oboji vplivajo na DNK celice, ki ga lahko neposredno poškodujejo ali pa povzročajo genetske spremembe. Takšna celica doživi biokemične spremembe, ki povzročijo, da se preneha deliti. Biokemične spremembe zaradi staranja celic v organih vodijo v slabljenje in odmiranje organov in smrt organizma. Molekularne spremembe pri procesu staranja so podobne molekularnim spremembam pri nastanku raka. Zato sta staranje in rak tesno povezana procesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.