Slovenija
4 ogledov

Dalmacija je že cenejša

Turistov še ni, a tudi turistični delavci še niso pripravljeni. Vode v bazenih i Žurnal24 main
Turizem v Dalmaciji: kriza je povpraševanje zmanjšala za 20 odstotkov. Apartmajem še gre, prazni hoteli pa bodo prisiljeni v nižanje cen.

V Dalmaciji je že poletje, zrak se čez dan segreje tudi na 35 stopinj, morje vsaj na 22. A trenutno se kopajo predvsem domačini. Turistična sezona se še ni začela, a tudi povpraševanja za poletje je manj kot lani. To smo od Zadra do Splita preverili sami.

 

Turisti so zaslužek

"Slovenci se nimate česa bati, mirno lahko dopustujete pri nas. Hrvati imajo Slovence radi, ne marajo pa slovenskih politikov. Pahor je trenutno v Dalmaciji eden najbolj osovraženih ljudi," ocenjuje možne nevarnosti za turiste zaradi političnega spora med slovenskim in hrvaškim vrhom Saša Jadrijević Tomas, specialist za kriminal pri Slobodni Dalmaciji.
Prepričan je, da bodo slovenski turisti v dalmatinskih mestih in na otokih varni: "Incidentov skoraj zagotovo ne bo. Ljudje tu živijo od turizma in vemo, koliko nam v tem pogledu pomenite Slovenci in koliko denarja bomo zaslužili z vami."

Dostopnejše celo ribe
Matko Belas
, lastnik agencije Portal iz Trogirja: "Z rezervacijami za poletje je kakih 20 odstotkov slabše kot lani. Zaradi recesije je gostov iz vseh držav manj." Pozna se predvsem v hotelih in restavracijah, medtem ko bodo zasebniki po Belasovem kapacitete napolnili.

Apartma za 4 osebe bo letos v Srednji Dalamaciji v avgustu povprečno stal kakih 70 evrov dnevno, medtem ko je ste lani zanj plačali deset evrov več. Balas priznava, da so bile cene v restavracijah lani navite, posebej za svežo ribo. Kilogram je stal 60 evrov, letos utegne pasti pod 50.

Čeprav je gostov manj, pa so cene letos, čeprav je leto recesije, navili v hotelu Olympia v Vodicah. Direktor Darko Bastić pravi, da zavestno, saj so pozimi  ogromno investirali v hotel (imajo štiri zvezdice). Lani so bili sicer polni do zadnjega, letos so cene dvignili, saj želijo z manj gosti doseči enake prihodke in spremeniti strukturo gostov.

Ob nedeljah ne delajo več
So pa gostinci in turistični delavci vsi po vrsti ogorčeni nad spremembo zakona, s katero so ukinili nedeljsko delo. Tako turisti ob nedeljah, zlasti ob slabem vremenu, nimajo kaj početi, domačini pa tako na Gospodov dan tudi ne zaslužijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.