Slovenija
27 ogledov

Dalmacija "nova Silicijeva dolina"

It tehnologija Shutterstock
Dalmacija naj bi postala nova Silicijeva dolina. Po propadu industrije in visoki brezposelnosti dve veliki tehnološki podjetji menita, da ima Dalmacija potencial v sodobnih tehnologijah.

Enel Split in IT Sistemi sta tehnološki podjetji iz Dalmacije, a kar 80 odstotkov prihodkov dobijo s posli, ki jih sklenejo zunaj te regije. Kot pravijo v podjetjih, se Dalmacija ne zaveda svojega potenciala na področju informacijske tehnologije, in to nameravajo spremeniti.

IT prihodnost Dalmacije

"Split in širša regija imata velik potencial v smislu informacijske tehnologije. Na dolgi rok lahko Dalmacija, zahvaljujoč svoji legi in znanju, ki je tukaj prisotno, postane Silicijeva dolina," za Poslovni dnevnik pravi član uprave Enel Splita Mario Jerončić.

Prvi korak je bil organiziranje konference z naslovom Izzivi investiranja v informacijsko tehnologijo. S tem želita Enel in IT Sistemi prepričati lokalno skupnost in podjetja, da se splača investirati v sodobno tehnologijo, mlade Dalmatince, ki so doštudirali ali še študirajo v tej smeri, pa da se splača ostati doma. Večina jih namreč zdaj s tem znanjem odide v večja mesta, predvsem Zagreb.

Direktor IT Sistemov Damir Popović je mnenja, da so Dalmatinci preveč usmerjeni v klasično industrijo, in zdaj ko je ta propadla, ne vidijo izhoda, namesto da bi se usmerili v informacijsko tehnologijo.

Infrastruktura je, čas za akcijo

S tem se strinja tudi profesor na splitski ekonomski fakulteti Nikša Alfirević: "Že zdaj obstajajo primeri, ki dokazujejo, da je v Dalmaciji potencial. Za ustanovitev tehnološkega parka v Vučevici poleg Splita se zanimajo univerza, ministrstvo za gospodarstvo, Fraunhoferjev inštitut in mnoga podjetja." Kot pravi Alfirević, je infrastruktura že zagotovljena, zdaj morajo skupaj stopiti le še Dalmatinci, predvsem pa podjetja, da zaživi dalmatinska Silicijeva dolina.

 

Komentarjev 2
  • Ecaf Koob 15:29 21.marec 2012.

    Sej peska majo res dovolj

  • t16 14:24 21.marec 2012.

    mislim, da je ta možnost zelo mala oziroma je sploh ni....