Slovenija
175 ogledov

Damijan Florjančič je novi predsednik vrhovnega sodišča

Branko Masleša Anže Petkovšek
Državni zbor le imenoval naslednika Branka Masleše.

Državni zbor je danes vrhovnega sodnika Damijana Florjančiča imenoval za novega predsednika vrhovnega sodišča. Za njegovo imenovanje je glasovalo 48 poslancev, proti pa jih je bilo 13. Za Florjančičevo imenovanje so glasovali poslanci koalicije ter del poslancev ZL, proti pa poslanci SDS. Poslanci NSi, poslanca manjšin ter del poslancev ZL so se glasovanja vzdržali.

Pravosodni minister Goran Klemenčič je pred glasovanjem povedal, da se je Florjančiča odločil predlagati, ker ima za sabo več kot 30 let sodniške prakse na vseh sodnih stopnjah, kot vodja Okrožnega sodišča v Kopru je opravljal tudi naloge sodne uprave.

Florjančič je po besedah ministra v kandidacijskem postopku pisno in ustno predstavil celovit program in vizijo delovanja najvišjega sodišča v državi. Kandidat se zaveda tako pomanjkljivosti kot izzivov, s katerimi se sooča vrhovno sodišče, ter poudarja, da se bo zavzemal za preglednost sodstva in dvig kakovosti njegovega delovanja, je predlog utemeljil Klemenčič. "Na podlagi njegovega preteklega dela in predstavljene strategije lahko sklepam, da gre za kandidata s potrebno strokovno in osebno integriteto za vodenje najvišjega sodišča v državi," je dodal.
Klemenčič je pred poslanci danes izrazil upanje, da je zadnji minister za pravosodje, ki bo v tej vlogi in na ta način stal v DZ ter da bo Florjančič zadnji vodja vrhovnega sodišča, ki bo izvoljen na ta način. "Slovenija je namreč edina država v Evropi, kjer mora kandidat za vodjo vrhovnega sodišča trikrat po politično zaupnico v DZ - ob izvolitvi za sodnika, ob imenovanju za vrhovnega sodnika in ob izvolitvi za predsednika vrhovnega sodišča. Zato boste že v naslednjih mesecih z vlade dobili predlog za spremembo tega ostanka skupščinskega sistema," je napovedal Klemenčič.

Janša: nagrada za človeka, ki je pomagal ukrasti volitve

Med poslanskimi skupinami so mnenje o kandidatu predstavili le v SDS. Franc Breznik je napovedal, da Florjančiča ne bodo podprli, saj da bo njegovo imenovanje pomenilo le nadaljevanje dosedanje politike vodenja vrhovnega sodišča, kar je tudi ponazoril z besedami: Po Titu Tito, po Masleši Florjančič.

Florjančičeva statistika po oceni Breznika kot sodnika vrhovnega sodišča ni takšna, "da bi vzbujal empatijo in karakteristike, s katerimi bi lahko vodil sodišče v smeri prenove in modernizacije sodišč". Spomnil je, da je bil Florjančič v senatu, ki je v zadevi Patria zavrgel zahtevo za varstvo zakonitosti zoper pozneje na ustavnem sodišču razveljavljeno obsodilno sodbo, s čimer je po prepričanju SDS kršil človekove pravice.

Po besedah Janeza Janše (SDS) se z današnjim imenovanjem podeljuje nagrada človeku, ki je pomagal ukrasti volitve. Imenovanje po njegovem prepričanju ni legitimno, "je pa dokazljivo koruptivno".

Klemenčič je na to odgovoril, da v SDS o Florjančiču dejansko niso našli nič, "razen to, da je sodeloval v senatu v zadevi Patria, pri čemer pa niti ne veste, kako je glasoval". "Če je to vse, kar ste lahko našli o njem ob vsej vaši nesporno precej sposobni obveščevalni službi, potem je odličen kandidat," je dodal. Glede očitkov o kršenju človekovih pravic pa je dejal, da v Sloveniji, verjetno pa tudi v Evropi, ni sodnika, ki ne bi imel razveljavljene kakšne odločbe.

Franc Trček (ZL) pa je dejal, da je današnja razprava še en dokaz, da politiki nimajo kaj razpravljati in odločati o rednem sodstvu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.