Slovenija
27 ogledov

Damijan Janković napoveduje ovadbe

Damijan Janković Saša Despot
Iz odredbe preiskovalnega sodnika, ki je vodila v hišne preiskave, povezane s projektom Stožice, je razvidno, da pri Damijanu Jankoviću ni viden sum izvršitve kaznivih dejanj.

Ljubljanski župan in predsednik opozicijske Pozitivne Slovenije Zoran Janković je po poročanju TV Slovenija in Kanala A sicer osumljen štirih kaznivih dejanj, sin Jure je osumljen kaznivega dejanja pranja denarja, medtem ko sina Damijana med osumljenimi ni.

Preiskovalni sodnik Andrej Baraga je 21. septembra podpisal odredbo o hišnih preiskavah, ki naj bi bile po mnenju tožilstva nujne, zato da se iskani predmeti ne bi skrili, odtujili ali uničili. Pri tem ostaja odprto vprašanje, zakaj so kriminalisti preiskave opravili šele čez šest dni.

"Mogoče le ni bilo tako nujno oz. so mogoče čakali na kakšne pomembne dogodke, ki so se zgodili ravno 27. septembra," je dejal Damijan Janković. V odredbi piše, da pri njem ni viden sum izvršitve kaznivih dejanj, da pa je treba preiskavo opraviti pri vseh osebah, pri katerih bi lahko odkrili predmete oz. listine, pomembne za preiskovalni postopek.

"Iz tega izhaja, da je lahko praktično vsak državljan Slovenije predmet nekih hišnih preiskav. Iz tega naslova lahko danes tudi napovem, da pripravljamo ovadbe zoper odgovorne osebe, ki so načrtovale to akcijo," je dejal.

Kaj razkriva odredba?

Odredba sicer še razkriva, da preiskujejo transakcijo iz lanskega avgusta, ko je Grep, ki je v partnerstvu z Mestno občino Ljubljana gradil športni objekt Stožice, družbi Baza Dante posodil 500.000 evrov, ta pa je nato prek asignacij plačala določene račune Electe, ki je v delni lasti Jankovićevih sinov.

Zorana Jankovića sumijo nevestnega dela v službi, ker naj bi občini povzročil za več kot 38 milijonov evrov škode, ko je naknadno sprejel odločitev za izgradnjo ogrevalne dvorane. Očitajo mu tudi zlorabo položaja, ker naj bi zavestno kršil razpisne pogoje javno-zasebnega partnerstva, osumljen pa je tudi goljufije na škodo EU in kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja uradne listine.

Jure Janković je osumljen pranja denarja. Iz kohezijskih sredstev za gradnjo Stožic naj bi si izplačal 12.000 evrov, kar ustreza njegovi letni plači v Electi, sta še poročali omenjeni televiziji.

Komentarjev 12
  • Žurnalček 06:53 23.december 2012.

    Poglej in pretehtaj tele dve stvari , da boš bolje razumel , za kaj se gre. V tem primeru gre za 100.000 € , ki jih , če smo pošteni ZJ dobi komot kot nagrado , za njegovo menađerstvo kot ...prikaži večt Župan LJ. Na drugi strani pa gre za 140.000.000 DM od prodaje orožja i 10.000.000 € provizije od Patrij . Se ti ne zdi da se za prvo stvar sploh nima smisla sekirati, dokler se ne reši druga , ki je , da parafriziram Sadama Huseina AFERA VSEH AFER !

  • Žurnalček 06:47 23.december 2012.

    Jebi im mater ! Drugič naj še kmen pridejo !

  • gornik 01:44 23.december 2012.

    Ne razmišljaj kot Murgeljček.