Slovenija
98 ogledov

Damijan: Janša nas je "stal" 1,3 milijona

Janez Janša Nino Verdnik
"Slovenske javne finance je 'nespretna' in 'preveč iskrena' komunikacija predsednika vlade stala natanko milijon in 273 tisoč evrov, kolikor bo Slovenija morala odplačati več obresti na novo izdane zakladne menice," ugotavlja ekonomist Jože P. Damijan.

Ekonomist Jože P. Damijan v svojem blogu opozarja na nevarnost izjav predsednika vlade Janeza Janše, ko je dejal, da bo morda tudi Slovenija kmalu potrebovala pomoč Evropske unije, če se bo nadaljeval negativni trend. Finančni minister Janez Šušteršič pa je nato to izjavo pred evropskimi institucijami opravičeval, češ da je bil Janša preveč iskren.

"Dejstvo je, da so v tej pregreti situaciji, ko je evropska kriza na vrhuncu, tovrstne izjave najvišjih predstavnikov države lahko izjemno škodljive. Vodijo namreč k ustvarjanju negativne psihoze med prebivalstvom, med mednarodnimi inštitucijami in k spodbujanju panike na finančnih trgih," svari Damjan v svojem blogu.

Janša nas je "stal" 1,3 milijona evrov

S temi izjavami je Janša Sloveniji povzročil finančno škodo, meni Damjan, ki je tudi izračunal, koliko znaša ta škoda. Osnova za izračun je obrestna mera pri prodaji zakladnih menic, ki je glede na pretekle mesece zrasla. Damjan je tako izračunal: "Slovenske javne finance je 'nespretna' in 'preveč iskrena' komunikacija predsednika vlade stala natanko milijon in 273 tisoč evrov, kolikor bo Slovenija morala odplačati več obresti na novo izdane zakladne menice. Seveda pa so stroški te nespretne komunikacije še višji, če upoštevamo še dolgoročno zadolžitev, saj so finančni trgi nemudoma reagirali tudi z dvigom zahtevanega donosa na 10-letne obveznice. Ta strošek pa bo nastopil, ko bo Slovenija izdala nove dolgoročne obveznice."

Negativnost odganja vlagatelje

Ob teh izračunljivih posledicah pa Damijan opozarja, da bodo tudi neizračunljive, predvsem negativna klima, ki odbija mednarodne investitorje, ki se bodo zdaj še bolj izogibali naložbam v Slovenijo.

"Trenutno torej ni pametno, da se Slovenija na novo zadolžuje. Treba je počakati, da se vznemirjenje na finančnih trgih zaradi izjav predsednika vlade poleže. Še bolj pomembno pa je, da tako predsednik vlade kot celotna vlada nehata govoriti, ampak končno naredita nekaj konkretnega, kar bo izboljšalo kredibilnost Slovenije v tujini," zaključi Damijan.

Komentarjev 37
  • janesjanza 11:46 12.julij 2012.

    Teh 1,3 milijona € je pljunek v morje proti temu, kolikor bomo zaradi njega pridobili... Tako da se ne sekirajte preveč -> malo bomo potrpeli pa bo boljše, pravijo.

  • bojovi 10:00 12.julij 2012.

    Zakaj ne opomniš leta 2004 do 2008 ki nas je stala še več.

  • bojovi 09:58 12.julij 2012.

    Zaradi tega ker so se vse zmenili ko so se sestajali po kafičih (kupovanje glasov), čeprav je JJ izjavil da se ne bo sestajal po kafičih. Ja takoje še enla laž od ne vem koliko.