Slovenija
16019 ogledov

Vrača se v politiko: Noče novih obrazov brez programa

Jože P. Damijan Mediaspeed
Demokratično alternativo sestavlja skupina strokovnjakov, združenih na pobudo ekonomista Jožeta P. Damijana.

Profesor ekonomije in pobudnik koalicije KUL Jože P. Damijan je okoli sebe ponovno zbral strokovnjakinje in strokovnjake različnih področij, ki bodo sodelovali v predvolilni diskusiji v naslednjih tednih. Demokratična alternativa (DA) je danes objavila Programsko platformo za razvojni preboj.

''V Demokratični alternativi želimo predvolilne diskusije in pričakovanja ponovno preusmeriti k vsebini - k eksistencialnim vprašanjem posameznic in posameznikov, k razvojnim izzivom skupnosti, države in našega planeta,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Damijan navaja, da si v Demokratični alternativi želijo živeti ''v normalni in razvojno perspektivni družbi, družbi blaginje in enakih možnosti'', k čemur so pripravljeni aktivno prispevati z znanji, kompetencami, izkušnjami, delom in političnim angažmajem. To bodo dosegli s konkretnimi rešitvami družbenih in razvojnih izzivov, angažirano kritiko potez sedanjih oblasti in poznavanjem praks iz drugih evropskih držav.

Demokratična alternativa združuje številne nekdanje ministre in ministrice, direktorje podjetij, podjetnike in vodje raziskovalnih inštitucij ter vodilne strokovnjake in strokovnjakinje na posameznih področjih. 

Pri pripravi programa so tako sodelovali: Jože P. Damijan, Jasmina Držanič, Dušan Keber, Stojan Pelko in Brigita Skela Savič, Drago Babič, Bogdan Biščak, Metod Di Batista, Robert Golob, Gregor Golobič, Jana Kolar, Janez Kopač, Bine Kordež, Jadran Lenarčič, Brane Lučovnik, Boris Mihajl, Arjan Pregl, Jani Sever, Jožef Slana, Ana Stanič, Majda Širca, Boštjan Špetič, Stanko Štrajn, Andraž Tori, Boris Turk, Samuel Žbogar in Jurij Žurej.

Kot pravi Damijan, želi Demokratična alternativa preprečiti, da bi se že četrtič zapored zgodili novi obrazi, ki so brez programa, brez vsebine in brez usposobljenih ekip za upravljanje države.

Ne boj za pozicije, temveč odgovorno in učinkovito upravljanje države

V DA poudarjajo, da je primarni namen spodbujanje vsebinske diskusije in da zasedanje pozicij ni cilj njihovega povezovanja, a da se zavedajo, da je aktivni osebni angažma potreben za uresničitev razvojne vizije za državo.

''Kljub temu, da je naš primarni namen prispevati k obuditvi vsebinske diskusije v predvolilnem času o najboljših rešitvah za obstoječe socialne težave in razvojne izzive, pa smo se pripravljeni tudi angažirati kot odgovorni državljani in izkušeni strokovnjaki tako pri oblikovanju najboljših rešitev za državo in njene prebivalce kot tudi pri njihovem izvajanju in upravljanju države,'' navajajo v DA.

S Programsko platformo za razvojni preboj si v DA želijo pri uresničevanju razvojnih rešitev povezati ''s sorodnimi progresivnimi silami.'' Po Damijanovih besedah pri tem ne izključujejo programskega in kadrovskega sodelovanja oziroma okrepitve obstoječih političnih strank na levi sredini.

Predlagajo drugačno sestavo vlade in ustanovitev Strateškega sveta

V DA želijo ponuditi volilno alternativo, kompetentno izvršno politično ekipo in dolgoročne sistemske družbene rešitve. Deset ključnih poudarkov za družbeni razvoj vidijo na področjih demokracije, prihodnosti prijazni državi, ekonomski demokraciji, zdravju, podnebnih spremembah, energiji in trajnostni mobilnosti, raziskavah in razvoju ter spodbujanju tehnološkega razvoja, kulturi in umetnosti, politike mladih, enakosti spolov in evropski zunanji politiki.

Predlagajo, da naj ima vlada, ki jo naj sestavlja 15 ministrstev, poleg predsednice ali predsednika vlade tudi tri podpredsednice ali podpredsednike vlade, ki bi bili imenovani na predlog predsednika vlade.

Prvi je minister za ekonomijo, ki usklajuje prečne vsebine ministrstev za finance, gospodarstvo ter za visoko šolstvo, tehnologijo in razvoj in digitalizacijo. Drugi je minister za odpravljanje podnebnih sprememb, ki usklajuje prečne vsebine ministrstev za infrastrukturo, urejanje okolja in prostora, kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tretji je minister za socialne zadeve, ki usklajuje prečne vsebine ministrstev za zdravje, delo, družino, mladino in enake možnosti, kulturo ter za izobraževanje in šport.

Predlagajo še, da naj ima vlada največ dva ministra brez resorja, in sicer za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenkami ter Slovenci po svetu in za področje digitalizacije.

Za vodenje in realizacijo velikih projektov v DA predlagajo ustanovitev Strateškega sveta, ki bi spremljal, nadziral in tudi usmerjal večje državne investicije, in bi bil sestavljen iz na področju velikih investicij izkušenih strokovnjakov. Strateški svet bi predlagal ukrepe in neposredno poročal predsedniku vlade.

Po poročanju N1 se je Jože P. Damijan že pogovarjal z Robertom Golobom in s predstavniki Levice in SD

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

 

Komentarjev 13
  • Dusan12 09:03 05.april 2022.

    Po nekaj mescih, še vedno ponujate to zlizano pičko od Damjana na prvih straneh, zakaj že. Ljigavac nima niti za kufe.

  • Naklonsky 13:20 21.marec 2022.

    Ojoj...

  • Dusan12 13:34 13.marec 2022.

    Ta. Izgec ni dober niti za kondukterja na splavu preko Mure