Slovenija
20 ogledov

Damjan Lah zapušča občino, Fištravec umaknil razpravo o proračunu

Slovenija 27.06.13, dr. Andrej Fistravec, zupan mestne obcine Maribor, intervju, Nino Verdnik
Damjan Lah po manj kot dveh mesecih zapušča mariborsko občino, ki tone v dolgovih.

Direktor mariborske mestne uprave Damjan Lah po manj kot dveh mesecih zapušča mesto direktorja mariborske mestne uprave. .

Lah je vodenje mestne uprave in županovega kabineta prevzel 6. novembra, že pred tem pa so se pojavili pomisleki o primernosti njegovega imenovanja, saj je bil pred leti kot generalni sekretar na notranjem ministrstvu v času ministrovanja Katarine Kresal obtožen zaradi spornega najema stavbe Igorja Pogačarja za nacionalni preiskovalni urad. Ljubljansko okrajno sodišče ga je v tem primeru sicer oprostilo, zadeva pa še ni pravnomočna.

Na mariborski občini bo nehal delati z novim letom. Kot je poročal časopis Večer, so ga vabili k sodelovanju v Evropski center za reševanje sporov nekdanjih ministrov Katarine Kresal in Aleša Zalarja.

 Lah  zanika, da bi iz Maribora odšel zaradi slabega finančnega stanja občine, ki ga je prav on na najbolj črn način predstavil mariborski javnosti.

"Številke še zmeraj stojijo, izhodišča so strokovno in dobro pripravljena. Zadeve lahko sprejmemo in jih začnemo reševati, lahko pa damo glavo v pesek, a to ne bo ničesar spremenilo," je za Večer dodal Lah, ki namerava poslovno pot nadaljevati kot "ekspert preko svojega podjetja za posamezne naročnike".

Kdo bo zdaj vodil mestno upravo, župan Andrej Fištravec še ni pojasnil, bo pa pooblastila vsaj do imenovanja novega direktorja nekomu moral predati. Morda bo več o tem znanega v torek, ko je predvidena županova izjava za javnost.

Obravnava proračuna umaknjena

Fištravec je sicer danes z dnevnega reda decembrske seje mestnega sveta umaknil obravnavo izhodišč za pripravo proračuna za leti 2015 in 2016, ki sta v Mariboru sprožili veliko nezadovoljstva in napovedi novih protestov.

Kot je ob umiku predloga pojasnil Fištravec, kljub temu ostaja dejstvo, da bodo proračunski prihodki v prihodnjih dveh letih manjši od preteklih let, zato bo treba na številnih področjih zategniti pas.

Mestna uprava bo morala znižati stroške delovanja in povečati učinkovitost, pri vseh uporabnikih proračunskih sredstev pa bodo opravili natančne analize porabe sredstev v preteklih letih ter poiskali morebitne notranje rezerve. Sredstva, ki bodo na voljo, bodo prerazporedili tako, da bodo ohranili predvsem raven socialnih programov v mestu.

Vodstvo mariborske občine je sicer pretekli teden začelo tudi pogovore s predstavniki vlade, saj bo pri iskanju dodatnih finančnih virov za Maribor, ki so ob racionalizaciji stroškov prav tako potrebni, po mnenju predstavnikov občine nujno sodelovanje vlade. Država namreč skozi zakonodajo občinam nalaga večje obveznosti, kot jim zagotavlja finančnih sredstev, še poudarjajo v mariborski mestni hiši.

Mariborska proračunska luknja je dodobra razburkala duhove v mestu, saj so že napovedani prvi protestni shodi, potencialna največja koalicijska partnerica SMC pa je župana pozvala k spremembam izhodišč na tak način, da bi zagotovili denar za socialo.

Komentarjev 1
  • Ferluci 17:06 15.december 2014.

    Z Lahom nikoli ni bilo, ni in NE BO nič koristnega. Uboga zguba, pač.