Slovenija
1912 ogledov

Damjan znova hodi!

Peska so v splitski bolnišnici uspešno operirali.
1/10
Žurnal24 main
43-letni Damjan iz Ljubljane, ki ga je oktobra lani blizu Visa napadel morski pes in mu odtrgal skoraj tretjino meč, znova hodi. Nogo sta mu rešila zdravnika iz Splita.

Po vsej verjetnosti ne mine dan, ko se Damjan Pesek iz Ljubljane ne bi spomnil napada velikega morskega psa kkot tudi zdravnika dr. Vedrana Radonića in dr. Radoslava Perišića, ki sta mu oktobra lani rešila nogo.

 
 

Nesrečnik je napad morskega psa doživel ob 12. uri, pet ur pozneje pa je že ležal na operacijski mizi.

Robert Carotta iz vojaške zdravstvene enote

 
Slovenec je s skupino prijateljev sleherni dan užival v podvodnem ribolovu. Šestega oktobra se je potopil v bližini svetilnika Stončica, ki se nahaja v zalivu Smokova na otoku Vis. Na začetku se ga je držala sreča, saj je že v prvem strelu s harpuno ulovil gofa. Ribo je shranil v torbo, jo dal na ramena in se odpravil proti obali. Tik pred prihodom v plitvino ga je nekaj udarilo in sprva je pomislil, da ga je zadel čoln. Trenutek zatem mu je levo nogo preparala strašanska bolečina, morje se je v trenutku obarvalo rdeče. Šokiran Damjan se je obrnil in ugotovil, da se je znašel v čeljustih velikega belega morskega psa. Ni prav dolgo razmišljal, kaj neki počne mrcina v plitvini Jadranskega morja, ampak je začel boj za preživetje.

Morskega psa udaril v trebuh
Pesek je po napadu dejal, da je morskega psa prijel za škrge in ga udaril v trebuh, sicer pa ne zna povedati, ali mu je to rešilo življenje. "Glave morskega psa nisem videl, saj je bilo okoli mene vse krvavo. To je bil spontan odziv," je pojasnil in dodal, da "je težko svetovati in soditi" , kaj je treba v takšnem položaju praviloma storiti. Prvo pomoč si je takoj po ugrizu nudil sam. Krike na pomoč so slišali njegovi prijatelji, ki so ga prepeljali v viški zdravstveni dom. Zdravnik mu je zaustavil krvavljenje, nakar so ga s helikopterjem prepeljali v klinični center Split.

Morski pes je Damjanu odgriznil skoraj tretjino mesa na mečih. © 24sata

 
 

Sreča v nesreči

Damjan je imel zaradi ugriza poškodovanih več mišičnih skupin. Večji mikrokirurški poseg zaradi poškodbe ni bil potreben, opravili pa so odstranitev odmrlih delov mišic in presaditev kože.

Damjan zopet hodi
"V dolgoletni karieri sem oskrbel številne poškodbe. No, pacienta, ki ga je ugriznil morski pes, sem oskrbel prvič,"
se spominja dr. Radonić. Morski pes je Damjanu odgriznil skoraj tretjino mesa na mečih. O moči in silovitosti ugriza priča tudi dejstvo, da je morski plenilec pustil v podkolenici tudi dva zoba. Kirurgi so uspeli Damjanu "zakrpati" dva živca in dve arteriji. Manjše operacije in terapije so potekale še naslednje štiri dni, nakar so ga premestili v Slovenijo, kjer so opravili še dve operaciji.

Danes Damjan hodi brez pomoči bergle, obenem se lahko povsem nasloni na nogo. Peronealni živec, ki je potreben za normalno delovanje noge, je na žalost še vedno poškodovan. Popolno okrevanje je malo verjetno.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.