Slovenija
15 ogledov

Dan brez elektrike sto tisočakov

slovenija 03.02.14, zled, led, sneg, naravna katastrofa, skoda, elektrika, popra Anže Petkovšek
Škoda. Notranjska podjetja najbolj udarilo.

"Na območju Postojne in Cerknice – po vsem Notranjskem je gospodarska škoda katastrofalna," posledice žledoloma opisuje Boštjan Požar z Območne zbornice Postojna. "Zdaj se sploh še ne ukvarjamo s številkami, zdaj rešujemo, kar se da. Bo pa škoda ogromna. In ko se bodo številke seštele, bo vse bolela glava," nadaljuje.

"Škoda bo milijonska"

V Kovinoplastiki Lož so od petka brez elektrike, nihče pa ne ve povedati, do kdaj bo tako. "Zdaj najnujnejše še dobavljamo iz skladišč. Vendar dolgo ne bo šlo tako. Povsod iščemo dovolj zmogljive agregate, da bi vsaj delno zagnali proizvodnjo," opisuje Aleš Tišler, član uprave Kovinoplastike Lož. "Če v 14 dneh ne bo zagotovljena dobava elektrike, se bo škoda merila v milijonih evrov," napoveduje Tišler.

V podjetju imajo občutek, da so odgovorni zapostavili gospodarsko škodo: "Nihče nas še ni poklical, ministrstvo za gospodarstvo se še ni oglasilo s kakšnimi podatki, informacijami, nasveti, ki nam bi bili v pomoč. Pri nas je v proizvodnem delu zaposlenih 750 ljudi. Potem pa se bodo čez dva ali tri mesece spraševali, kam so šla delovna mesta." Skopo pojasnilo ministrstva za gospodarstvo o škodi to potrjuje. Tudi nam so namreč zaupali le, da bo "na podlagi ocen za to pristojnih institucij ministrstvo opredelilo nadaljnje korake".

V Javorju Pivka proizvodnja obratuje le s tretjino zmogljivosti. "Komaj smo prišli na zeleno vejo, pa spet nove težave," razlaga Milan Šilc, likvidacijski upravitelj Javorja. Po njihovih izračunih vsak dan brez elektrike pomeni sto tisoč evrov neposredne škode. Posredne škode še ni mogoče oceniti. "Odvisno, kakšen les bomo dobili po tem žledolomu," pravi Šilc. Lahko se namreč zgodi, da les ne bo dovolj kakovosten in da bomo morali pri vsej količini poškodovanega drevja les pripeljati iz Slovaške ali Srbije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.