Slovenija
712 ogledov

Dan D: Če dogovora ne bo, sledi stavka

Zdravniki Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove.
Pred Fidesom in vladno stranjo so odločilna pogajanja o plačah.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vladno stran dopoldne čakajo odločilna pogajanja o zdravniških plačah. Če danes dogovor ne bo sklenjen, članstvo sindikata namreč pričakuje zaostritev sindikalnih aktivnosti. Ob tem še vedno odmevajo očitki Fidesa o grožnjah ministra Danijela Bešiča Loredana vodji pogajalske skupine Fidesa.

Glavni stavkovni odbor Fidesa je po pogajanjih z vlado prejšnji teden ocenil, da so pogajanja na mrtvi točki. Če do danes dogovor z vladno stranjo ne bo dosežen, članstvo soglasno pričakuje zaostrovanje sindikalnih aktivnosti.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je poudaril, da bo vladni predlog zdravniškim sindikatom ostal enak in ga vlada do danes torej ne bo spremenila.

Po prejšnjih pogajanjih je napovedal, da bodo sindikatom do danes posredovali dodatne informacije o metodologiji, na podlagi katere je vlada pripravila ponudbo.

A naj bi medtem vladna stran, tako so v ponedeljek navedli pri Fidesu, priznala, da so napačno interpretirali predstavljene ocene finančnih učinkov. Zato pričakujejo, da bodo na današnjih pogajanjih lahko poiskali rešitve za ustrezno umestitev zdravniških in zobozdravniških delovnih mest v približnih finančnih okvirih, ki jih je v pogajanjih predstavila vladna stran.

Po pogajanjih bo ob 13. uri sledila novinarska konferenca, na kateri bosta sodelovala minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Pričakovati je, da se bo Bešič Loredan odzval tudi na očitke Fidesa, da naj bi v telefonskem pogovoru od podpredsednika zdravniškega sindikata Fides Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado.

Minister naj bi Zemljiču med drugim dejal, da ima "ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 09:23 29.november 2022.

    A do zdej so pa ranocelniki delali, kdo je zdej tule nor? Sterat tele povzpetneže, lažnivce in goljufivce v belih haljah u 3 PM, od njih državljani itak že vsaj 10 let nimamo nič, dobimo isto, kot, od mrtve koze prdec!!

  • h4ck3r 08:36 29.november 2022.

    Bravo sindikat, brez popuščanja...če so imeli polna usta besed, kako bodo uredili zdravstvo in čakalne dobe, naj le te tudi udejanijo. Čakalne dobe bodo očitno krajšali z brisanjem, pri vas pa želijo za enako plačo več dela. Pogajanja naj začnejo ...prikaži več še učitelji in profesorji, pri katerih se dela podobno, ampak so tam na žalost slabi učinki vidni na dolgi rok. Potem pa naj javijo še delavci, katerim so včeraj vzeli 500 in na koncu 2500€ na leto in s.p.-ji katerim so povišali davke.

  • PaPajapopi 08:28 29.november 2022.

    Doktorji štrajkajo že skoraj tri leta ! Kako bomo opazili, da štrajkajo, če že štrajkajo ?