Slovenija
23 ogledov

Dan D za garancije

Pisci zakona utemeljujejo, da bo imel kupec še vedno možnost prijave stvarne nap Žurnal24 main
Obvezne garancije. Dodobra razburkale javnost in tudi koalicijo. Radićeva danes z uradniki o tem, ali so pravilno tolmačili direktivo iz Bruslja. Sajovic: Nikjer v direktivi nič o ukinjanju garancij.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić (Zares) je bila zadnje dni na udaru javnosti, ker novela zakona o varstvu potrošnikov ukinja obvezne garancije, češ da to od nas zahteva Bruselj.

 

"To je tako, kot če bi nas bolel zob in bi potrebovali novo plombo, mi pa ga v strahu pred Brusljem raje kar izpulimo, zraven pa še enega zdravega, da bo ja Bruselj zadovoljen," je primer garancij za Žurnal24 pokomentiral poslanec vladne LDS Borut Sajovic, ki je garancije skupaj z evroposlancem Jelkom Kacinom obravnaval tudi na dopoldanski novinarski konferenci. Sajovic je prepričan, da bi morala Slovenija obdržati ureditev obvezne garancije, saj ta za potrošnika nudi veliko več varnosti kot uveljavljanje stvarne napake. "Veliko držav v EU posnema Slovenija kot primer dobre prakse, ki ščiti potrošnike prek obvezne garancije," pravi poslanec in opozarja, da so v LDS ob podrobnem prebiranju evropske direktive niso nikjer našli zahteve po ukinitvi obvezne garancije.

"Ne smemo se bati Bruslja"
Sajovic je sicer zadovoljen s postopanjem Radićeve v zadnjih dneh, pričakuje pa da bo administrativni aparat odslej razmišljal manj birokratko in bolj z zdravo pametjo. "Ne smemo se bati Bruslja. Če mu kaj ni všeč, bo najprej povprašal, mi pa razložili, šele v skrajnem primeru pa pošlje tudi položnico," Sajovic kritizira prenagljene poteze ministrstva.

 

 Tudi Kacin je v zadnjih dneh opozarjal, da se naša država z odpravljanjem obveznih garancij vede zaletavo na škodo potrošnikov. Kacin sicer priznava, da bi odprava obveznih garancij spodbudila konkurenčnost med proizvajalci, a na škodo potrošnika, pri tem pa opozarja, da o spremembi direktive evropski parlament sploh še ni odločal.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Danes sestanek s pisci

Ministrica Radićeva se bo še enkrat srečala z uradniki in se morda že danes odločila o usodi novele, ki bi sicer morala biti v javni obravnavi še ves teden. Sinoči je napovedala, da bo od piscev novele zahtevala pojasnila in tudi morebitno odgovornost, če se izkaže, da trenutna ureditev ni nujno v neskladju z evropsko direktivo.

Bolj papeški od papeža?
Generalni direktor direktorata za notranji trg na ministrstvu za gospodarstvo Peter Vrtačnik je sicer za Pop TV povedal, da avtorji novele zagovarjajo strokovna stališča in da "nas je tudi evropska komisija dvakrat opozorila, da bo morala zadevo predati sodišču, če ne bomo uskladili naše zakonodaje z evropsko". Vendar pa evroposlanci Ivo Vajgl, Zoran Thaler in Jelko Kacin menijo, da Evropska unija določa zgolj minimalne standarde in da direktiva ne zahteva ukinitve garancije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.