Slovenija
1868 ogledov

Dan D za Goloba

Robert Golob Saša Despot
Državni zbor bo danes glasoval o predsedniku vlade, kandidat je predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob.

Poleg glasovanja o predsedniku vlade je na dnevnem redu tudi glasovanje o podpredsednikih DZ, kandidatki za generalno sekretarko DZ Uršuli Zore Tavčar ter imenovanje predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ, ki jih bodo tudi oblikovali.

Robert Golob ima obljubljenih 55 glasov poslancev Svobode, SD, Levice in obeh manjšinskih poslancev. DZ predsednika vlade voli z večino glasov vseh poslancev na tajnem glasovanju.

Na dnevnem redu seje so tudi volitve podpredsednikov DZ. Levica je v DZ že poslala predlog, njihova kandidatka za podpredsednico DZ je Nataša Sukič. Tretjega podpredsednika DZ bi morala predlagati SDS, a je po torkovem kolegiju vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec dejala, da kandidata oz. kandidatke ne bodo predlagali.

Poslanke in poslanci bodo odločali tudi o predlogu odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles DZ, med mandatno-volilnimi zadevami pa jih čaka glasovanje o predlogu sklepa o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ, predlog sklepa o izvolitvi predsednika, podpredsednika in članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Kandidate za mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ morajo stranke predlagati danes do 10. ure, a so v SDS že napovedali, da svojih kandidatov za ta mesta ne bodo predlagali. Razlog za to je nestrinjanje z razrezom, ki ga je v torek sprejel kolegij predsednice DZ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • sam1 17:18 25.maj 2022.

    Poslušam to izredno sejo,pa imam občutek,da so SDS-ovci pred sejo zavili še v Derby club.....

  • Avatar luckyss
    luckyss 09:11 25.maj 2022.

    Sedaj pa banda SDSsovska skrijte se v svoje podganje luknje in nehajte škodit državi in tej vladi...

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 08:57 25.maj 2022.

    Čestitke novemu mandatarja. Zdaj pa bomo gledali pod prste novi vladi. Nihče ni imun na korupcijo in podkupnine.