Slovenija
22296 ogledov

Dan D za Goloba: ta imena v igri za ministrska mesta

Robert Golob Anže Petkovšek Robert Golob na novinarski konferenci Gen-I o poslovnih rezultatih leta 2021.
Robert Golob naj bi danes predstavil razrez vlade, ki jo želi sestaviti skupaj s strankama SD in Levica.

Predsedniki treh strank, ki bodo tvorile prihodnjo koalicijo, Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec bodo predstavili svoje kandidate za ministrska mesta. Ministrov bo v Golobovi vladi več, kot jih je bilo v Janševi, natančno število uradno še ni znano kot tudi ne njihova imena.

Že pred današnjim dnem je bilo znano, da bo stranka SD imela štiri ministrstva in Levica tri ministrstva. Tanja Fajon naj bi postala zunanja ministrica. Iz kvote SD naj bi bila v igri za pravosodno ministrstvo Dominka Švarc Pipan in Gregor Strojin, povsem odpisana ni niti Andreja Katič, ki je že bila ministrica za pravosodje, je poročala TV Slovenija. Prav tako še ni jasno, koga bodo predlagali za gospodarskega ministra. Sprva se je omenjalo Milana M. Cvikla, v zadnjem času tudi Matjaža Hana in Dušana Olaja.

Na ministrsko mesto lahko računa tudi Luka Mesec. Preostali dve ministrstvi naj bi pripadli Mateju Tašnerju Vatovcu in Asti Vrečko, je poročala TV Slovenija. Asta Vrečko naj bi bila ministrica za kulturo, kateri dve ministrstvi naj bi prevzela Mesec in Tašner Vatovec pa ni povsem jasno.

Znotraj kvote Gibanja Svobode naj bi ministra postala Alenka Bratušek in Marjan Šarec. Medtem ko se Šarec omenja v igri za obrambno ministrstvo poleg Antona Grizolda, pa je pri Bratuškovi odprtih več možnosti – od infrastrukture, kohezije, gospodarstva do medgeneracijske solidarnosti.

Tatjana Bobnar naj bi bila nova ministrica za notranje zadeve, Danijel Loredan Bešič minister za zdravje. Igor Papič naj bi prevzel ministrstvo za visokošolstvo. Na ministrske položaje pa naj bi zagotovo prišli tudi Dimitrij Zadel, Bojan Kumer in Uroš Brežan. Ena bolj varovanih skrivnosti ostaja, kdo bo finančni minister. Golob je namreč že od vsega začetka poudarjal, da morata zdravstveno in finančno ministrstvo pripadati eni stranki.

Cilj trojice strank je novo vlado sestaviti do 3. junija. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 23
  • onxxx 13:08 11.maj 2022.

    Dej spel se že enkrat

  • bljitva 12:36 11.maj 2022.

    golobova politična kurbarija....ne bo se dobro končalo, to je že kristalno jasno.

  • Mahi 10:55 11.maj 2022.

    Han - gospodarski minister, ki je končal srednjo trgovsko šolo? Šarec - Obrambni minister? To pa je svobodna strokovnost oz. strokovnost v svobodi