Slovenija
6 ogledov

Dan D za Grčijo

Grčija Reuters
Bruselj bo jutri odločal o drugem paketu pomoči za Grčijo v višini 230 milijard evrov.

Jutri naj v Bruslju finančni ministri držav z evrom dorekli in potrdili drugi sveženj pomoči Grčiji, ki vključuje 130 milijard evrov javnih sredstev in prispevek zasebnih upnikov, ki naj bi državi odpisali za približno 100 milijard evrov dolgov.

S tem naj bi se končalo več tednov negotovosti in utišala ugibanja o izstopu države iz območja evra.

Blokiran račun

Britanski časnik Financial Times je v petek pisal, da naj bi ponudbo zasebnim upnikom za sodelovanje pri delnem odpisu grškega dolga objavili v sredo, odprta pa naj bi bila deset dni.
Drugo javno finančno pomoč Grčiji bo po pričakovanjih spremljal zelo strog nadzor nad izvajanjem programa varčevalnih in reformnih ukrepov, ki jih mora država sprejeti v zameno zanjo.

Ta bo predvidoma vključeval blokirani račun, ki sta ga predlagali Nemčija in Francija. S tem posebnim računom naj bi Grčiji zablokirali del državnih prihodkov, da bi s tem zagotovili odplačilo njenih dolgov. Poleg tega naj bi vzpostavili stalno in okrepljeno prisotnost mednarodnih nadzornikov v Atenah, ki naj bi sproti spremljali grške odločitve o porabi.

Dogovor o drugem programu pomoči naj bi po pisanju Financial Timesa vključeval tudi zahtevo po seznamu 24 prednostnih ukrepov, ki naj bi jih Grčija izpolnila do konca meseca, pred prejemom pomoči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.