Slovenija
14 ogledov

Dan D za korita

Po dogovoru ministrov naj bi namesto korit postavili zapornice. Žurnal24 main
Protestno odstranjevanje korit na območju mejnega prehoda Sečovlje utegne povzročiti prometni kaos.
"Kaj se bo zgodilo, ne vem. Težko sem čakal na to odločitev piranskega sodišča, zato jo nameravam izvesti," je odločen Joško Joras. V soboto ob enih popoldne se bo s somišljeniki lotil odstranjevanja cvetličnih korit na sečoveljskem mejnem prehodu, ki so jih postavili Hrvati in mu preprečujejo neposreden dostop do hiše. Dogodek utegne povzročiti težave zaradi že tako gostega prometa na meji s Hrvaško ob koncu tedna, še posebno zaradi prihajajočih praznikov.
 

Ravnodušni sosedi

Jorasovi sosedi. "Ne dajem izjav. Novinarjev vas imam polno kapo," nas je odpravila ena od sosed Joška Jorasa v Sečovljah. Druga, Rosaria Babič, pa je dejala, da za sobotni dogodek sploh ne ve. Glede Jorasovega boja za slovensko južno mejo zamahne z roko. "To bi morali rešiti politiki." Sama pravi, da ni opredeljena, saj je pol Slovenka, pol Hrvatica. Babičeva kljub temu doda, da je z Jorasovimi v dobrih odnosih. Jorasov prvi sosed in njegov znani nasprotnik, s katerim sta v sodnih sporih, je Urban Cerar, lastnik Mulina, ki je bil včeraj na službenem potovanju v Italiji. Cerar je tudi odkupil del zemljišč od občine Buje, čeprav jih je imel Joras v najemu od slovenskega sklada kmetijskih zemljišč in gozdov.

Joras računa na hčerko
"Zagotovo mi bo pomagala 21-letna hčerka, kdo pa bo še zraven, bomo videli," pravi Joras. Kako natančno se bo tega lotil, ni želel razkriti. Po njegovih besedah so mu nazadnje akcijo preprečili slovenski policisti s tem, da so pritisnili na voznika tovornjaka, ki ga je Joras za ta posel najel. "Naš namen je zgolj odstraniti korita v skladu z odločbo sodišča, nimamo namena povzročati nobenih zastojev," doda.

Odločba postala pravnomočna

"Prav v sredo je odločba sodišča, ki omogoča odstranitev korit, postala pravnomočna," je bil zadovoljen Jorasov odvetnik Danijel Starman. Na vprašanje, ali bo tudi sam Jorasu ponudil roko, je odgovoril: "Poslušajte, star sem 67 let, poleg tega pa odvetniki ne opravljajo izvršb." Starman je sicer dodal, da bo v soboto Jorasu v oporo.

Podobnik pride z avtobusom

"Ob enih se bomo zbrali na portoroškem letališču, nekaj osebnih vozil in avtobus s 50 ljudmi," je napovedal Marjan Podobnik, predsednik iniciative Zavod 25. junij. "Korita bomo odmaknili s poti, to je vse. Če bo promet tekoče tekel, pa je odvisno od hrvaških obmejnih organov," meni.

Molčeči policisti
Tako vodja izmene na slovenski strani sečoveljskega mejnega prehoda Dušan Ferncek kot njegov hrvaški kolega Marino Kresina sta bila z informacijami o pričakovanjih glede gneče na meji skopa in sta nas pošiljala k predstavnikom za stike z javnostmi. Hrvaški mož postave pa je bil zelo živčen in nam je celo prepovedal zadrževanje na mejnem prehodu. Od policije tudi pozneje nismo izvedeli nič oprijemljivega.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.