Slovenija
19 ogledov

Dan državnosti dan D

Gregor Golobic Zares
1/47
Žurnal24 main
Ultimat. Zares in LDS sta zahtevo po Pahorjevem odhodu zavila v celofan. Pahor premišljuje. Premier včeraj še brez besed, danes pa bo o prihodnosti govoril po seji vlade.

Rekonstrukcija. Ali gre pri Zaresovi odločitvi za pričakovanje ali ultimat, je stvar fines, je ocenil Franco Juri, vodja poslanske skupine Zares. Svet stranke je namreč včeraj odločil, da Zaresove ministrice 25. junija, na dan državnosti, zapustijo vlado, če se ta ne rekonstruira. Rekonstrukcijo zahtevajo tudi v LDS, le da niso postavili datuma. Tako prvak Zaresa Gregor Golobič kot predsednica LDS Katarina Kresal sta zatrdila, da ne gre za usklajeno delovanje obeh strank. “To ni niti izsiljevanje niti pogojevanje, mi smo partnerji. To je naš konstruktiven predlog,” je dejala Kresalova.

Prvi gre Svetlik
Grešni kozel. Po neuradnih informacijah bi lahko rekonstrukcijo začeli z ministrom za delo Ivanom Svetlikom, ki je pripravil tri na referendumih zavrnjene zakone. Krčenje. Ta teden so zakrožile govorice, da naj bi službo vlade za lokalno samoupravo pridružili službi vlade za razvoj in evropske zadeve, ministrstvo za visoko šolstvo pa ministrstvu za šolstvo in šport. Za temeljitejše krčenje števila ministrstev pa bi potrebovali več časa, meni Kresalova.

Odgovornost v rokah SD
“Ne želimo štirih mesecev prostega teka,” je dejal Aleš Gulič, član sveta LDS. Meni, da bi se morala vlada na novo postaviti še pred parlamentarnimi počitnicami. “Jasno je bilo, da gremo iz koalicije – razen če bodo pogoji, ki smo jih postavili, uresničeni v 14 dneh,” je vzdušje med sejo sveta opisal Juri.

Po “nedeljski superklofuti”, kot se je izrazila Kresalova, v stranki zahtevajo, naj SD prenehajo prelagati odgovornost na manjši koalicijski partnerici in naj predlagajo rešitve. Delo v tej koaliciji želijo nadaljevati, sodelovati v pogovorih o novi vladi. V sklopu rekonstrukcije so se v LDS pripravljeni odpovedati tudi svojima ministroma; enako trdi Zares, ki ima v vladi tri ministrice. “V danem trenutku je najboljša rešitev nova levosredinska vlada levosredinske koalicije. Ključa pa nimata niti Zares niti LDS niti oba skupaj – ključ ima SD,” je poudarila Kresalova. LDS zato ne namerava predlagati imena novega mandatarja. Takega namena nima niti Zares, pri katerem sicer zatrjujejo, da temeljite rekonstrukcije brez menjave mandatarja ne more biti.

Kdor misli, da politične krize še ni, ta nima stika z realnostjo.
Gregor Golobič, Zares

Premier pa pri Kosorjevi
“Premier mora premisliti nastalo situacijo. Druge poti kakor rekonstruirati vlado najbrž ni več. Zdaj je namreč takšno tudi stališče LDS,” je razplet dogodkov komentiral vir blizu premierja Boruta Pahorja. Predsednik vlade se včeraj na nove pogoje ni odzval, saj je bil na obisku na Hrvaškem. Poslanci SD pa so že v torek izrazili podporo Pahorju, a hkrati dejali, da bo precej odvisno od potez koalicijskih partneric.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.