Slovenija
37 ogledov

Dan Jezusovega rojstva

Center Ljubljane na predvečer božiča Saša Despot
Kristjani danes praznujejo božič, krščanski praznik Jezusovega rojstva.

V noči s torka na danes so tako po številnih cerkvah potekale polnočnice. Božična bogoslužja bodo sledila tudi danes čez dan.

V ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja je polnočnico daroval pomožni škof Anton Jamnik. Polnočna maša je potekala tudi v mariborski stolnici, vodil pa jo generalni vikar mariborske nadškofije Janez Lesnika.

Škof Evangeličanske cerkve Geza Filo je božično bogoslužje opravil že v torek, v kateri je poudaril, naj bo božič praznik upanja in luči, ki ne bo nikoli ugasnila. "Božič naj ne bo praznik samo na koledarju, ob mizi, ob prižiganju svečk, še manj v trgovinah in nakupovanju ali samo v cerkvi, marveč praznik srca in človekove notranjosti," je izpostavil.

Maše tudi danes

Maše bodo potekale tudi danes. Predsednik Slovenske škofovske konference in apostolski administrator ljubljanske nadškofije Andrej Glavan bo božično mašo daroval ob 16. uri v ljubljanski stolnici, administrator mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek pa je dopoldan daroval mašo v mariborski stolnici. Škof Evangeličanske cerkve Filo je božično bogoslužje v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani opravil ob 11. uri.


Po navedbah Slovenske škofovske konference je glavna vsebina božiča povezana s skrivnostjo božjega učlovečenja. Z Jezusovim prihodom v zgodovino se je Bog dokončno in nepreklicno zavzel za svet in za človeka.

Točen datum ni znan

Po besedah cerkvenega zgodovinarja Metoda Benedika je Jezus nedvomno zgodovinska osebnost, čeprav datum in točno leto njegovega rojstva nista povsem znana. 25. december je za datum Jezusovega rojstva sicer določil papež Julij I., ki je papeževal v 4. stoletju.

V Cerkvi so za božič že zgodaj vpeljali navado trikratnega obhajanja maše (opolnoči, ob zori in podnevi), tako da sme vsak duhovnik izjemoma opraviti tri maše. Poseben simbol božiča predstavljajo jaslice, s katerimi verniki upodabljajo Jezusovo rojstvo in božično drevesce.

Komentarjev 2
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 14:33 25.december 2013.

    http://www.pozitivke.net/article.php/20131225013457589

  • ennanova 11:37 25.december 2013.

    Ali obstaja življenje po demokraciji?Poleg pametnih telefonov, avtomobilov in hiš imamo že nekaj časa na voljo tudi nov domislek ekonomistov in menedžerjev: pametno rast. Prihodnost sveta bo po njihovem mnenju polna pameti in vse bo pametno raslo, kar pomeni, ...prikaži več da se bodo tudi profiti maksimizirali pametno in da bodo delavce, ki predstavljajo strošek, odpuščali po pameti. To je tako, kot bi hotel …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1364-ali-obstaja-zivljenje-po-demokraciji