Slovenija
227 ogledov

Dan, ko so se uresničile sanje

vojna za Slovenijo, tanki, BLOKADA PRI DRAGONJI
1/11
Žurnal24 main
V Sloveniji praznujemo dan državnosti. Spominjamo se dogodkov izpred devetnajstih let, ko je slovenska skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

25. junija 1991 je zvečer po razglasistvi temeljne listine na Trgu republike v Ljubljani sledila slovesna razglasitev samostojnosti.

Slovenska skupščina se je sicer začela ukvarjati z osamosvojitveno zakonodajo julija 1990, ko je bila sprejeta Deklaracija o suverenosti Republike Slovenije.

Enotnost in nov etični zagon

Osrednja slovesnost ob državnem prazniku je potekala v četrtek na Trgu republike, slavnostni govornik pa je bil predsednik republike Danilo Türk. Kot je poudaril v svojem nagovoru, je jedro vseh strateških razvojnih izzivov našega časa dialog.

Podpredsednik državnega zbora France Cukjati pa je na slavnostni seji v DZ ocenil, da država potrebuje nov gospodarski, pa tudi etični zagon. Več o proslavi v povezavi.

V Sloveniji je 23. decembra 1990 potekal plebiscit o osamosvojitvi Slovenije.

Rezultati plebiscita so bili uradno razglašeni 26. decembra.

Glasovanja se je udeležilo 93,2 odstotka volilnih upravičencev: za samostojnost je glasovalo 88,2 odstotka vseh volivcev.

Slovenska skupščina je 25. junija 1991 razglasila neodvisnost Slovenije in prevzela nadzor nad svojimi mejami.

Jugoslovanska oblast ni priznala slovenske samostojnosti. Oboroženi spopadi med jugoslovansko armado ter slovensko Teritorialno obrambo in slovensko policijo so se začeli 27. junija.

Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh zaustavili več oklepnih enot, vnovič zasedli mejne prehode, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa blokirali v vojašnicah.

Intervencija je bila končana 3. julija 1991 in jugoslovanska vojska se je začela umikati v vojašnice.

Fotografije iz časa vojne za Slovenijo si oglejte v zavihku GALERIJA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.