Slovenija
48 ogledov

Dan, ko so srca gorela za Tita

cerar5_jut_spo_030408_main325 Žurnal24 main
Bal sem se, da mi ne bi spodrsnilo na poti k Titu ali pa da bi čestitko napačno povedal, se predaje štafete voditelju Jugoslavije pred 46 leti spominja olimpionik Miro Cerar.

Na današnji dan je od leta 1945 pa vse do 1987, ko je politična kriza že dodobra načela "bratstvo in enotnost" jugoslovanskih narodov, vsa Jugoslavija z velikim veseljem slavila uradni datum rojstnega dneva Josipa Broza Tita. Že leta 1945 tik po vojni je Tito iz šestih republik prejel po eno štafetno palico, v nošnji katerih je sodelovalo več kot 12 tisoč mladincev.

Ne glede na zgodovino, ki je sledila, se štafete mladosti spominjam kot lepega dogodka. Bil je predvsem športni dogodek, kar nikakor ne more biti slabo.
Miro Cerar

Od takrat dalje so tudi v skladu s čaščenjem kulta osebnosti, ki ga je Tito rad gojil, vsako pomlad iz krajev po Jugoslaviji krenile štafete, ki so se zedinile na velikem praznovanju 25. maja. Vsaka štafeta je imela s seboj seveda tudi sporočilo o uspehih delovnega ljudstva, največja čast pa je doletela tiste, ki so Titu osebno izročili štafetne palice. Od leta 1957 je štafetna palica le še ena, vedno pa krene iz druge republike.

Partizanov stadion v Beogradu je bil poln, to je bila velika športna manifestacija, se spominja dvakratni prejemnik olimpijske kolajne Miro Cerar, ki je bil določen, da naredi zadnje korake s štafeto in jo slovesno preda Titu.

"Šlo je zelo v redu, že prej so mi pokazali, kje se bom gibal in kako bo potekalo, imeli smo vaje, vse skupaj pa sem vzel, kot da gre za tekmovanje," se spominja telovadec.

"Sam nisem bil navajen na takšno pozornost in čaščenje, a protokol je bil tak. Malce mi je bilo nerodno, saj so tudi mene prikazali na veličasten način. Tako sem pred gledalce izstopil iz venca telovadk in nato pot nadaljeval v rahlem tempu, da se ne bi preveč zadihal."

"Najbolj sem se bal, da mi bo spodrsnilo na poti do lože. Ampak vse se je lepo izteklo. Spominjam se, da se mi je Tito zahvalil, a zaradi vznemirjenosti nisem slišal njegovih besed."
Tito naj bi mu dejal: "Želim se zahvaliti pravemu športniku naše zemlje, tovarišu Cerarju, ker je dostojno predstavljal naš šport na olimpijadah. Hvala ti, tovariš Cerar."

"Zadnjih petnajst minut programa sem lahko spremljal skupaj z njim v loži," še pove Cerar.

Zadnja štafeta je proti Beogradu leta 1987 krenila s Triglava, njena nosilka pa je bila prva Jugoslovanka na Mount Everestu Marija Štremfelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.