Slovenija
6489 ogledov

Dan pred zdravniki bodo stavkali še pacienti. Kako?

zdravstveni dom Ljubljana Saša Despot
Zahtevajo ukinitev dopolnilnega zavarovanja in ustavitev javnega financiranja zasebnikov.

Dan pred stavko zdravnikov, ki bo potekala 11. januarja, bodo stavkali še pacienti, napoveduje iniciativa Glas ljudstva. S stavko želijo opozoriti na nevzdržne razmere v javnem zdravstvu, k njej pa so povabili tudi zdravnike. 

Poudarjajo, da je v Sloveniji kar 132 tisoč ljudi brez izbranega družinskega zdravnika. Svoje predloge rešitev za nastalo situacijo so danes predali ministrstvu za zdravje. Med njimi so ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ustavitev javnega financiranja zasebnih zdravnikov.

Če se bo trenutno stanje nadaljevalo, bo v prihodnjih letih brez osebnega zdravnika ostalo 350 tisoč ljudi, je ob tem dejal Jaša Jenull. Dodal je, da so na urgencah dolge čakalne vrste, ljudje več mesecev čakajo na preglede, hkrati pa se gradijo objekti za luksuzno zdravstveno nego, ki si jo lahko privoščijo le posamezniki. To po njegovi oceni ni dobro za paciente, temveč koristi le nekaterim bogatim posameznikom. 

Poudaril je, da za to ne krivijo vlade ali zdravnikov, temveč se situacija slabša že več let zapored, potrebne pa bi bile radikalne sistemske spremembe. Čas pa je, da po pol leta delovanja vlada izpolni svoje obljube, ki jih je dala na področju zdravstva.

Protestnikom se je pridružil tudi nekdanji minister za zdravje Dušan Keber, po besedah Jenulla pa še precej drugih priznanih zdravnikov. Keber podpira ukinitev dopolnilnega zavarovanja, ki bi se ga po njegovem mnenju dalo nadomestiti z dodatnim davkom - po konkretni davčni reformi, ki jo pripravlja vlada. Opredelil se je tudi do namena ustanovitve ambulant za neopredeljene bolnike. Teh ne podpira, saj meni, da gre za ambulante za izbrisane bolnike, ki so "popolnoma nesistemske" in ne bodo ostale zgolj začasne.

Stavkajoči bodo na dan stavke na svoja oblačila polepili prekrižana obliža, zbrali pa se bodo ob 17. uri pred zdravstvenimi domovi v Ljubljani, Izoli, Kopru, Novem mestu, Kamniku, Slovenskih Konjicah in drugod.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • bobubob 12:30 05.januar 2023.

    Prve ovce že padajo v prepad a za one zadaj še prepočasi, saj želijo tudi one biti čimprej na vrsti. Cepite se, glasni strokovnjaki, ki najprej zastrupljate in nato zdravite a ne ozdravite, cepite se s pravim cepivom in ne ...prikaži veče z vodo ali s štempljem. Potem pa stavkajte. Pacienti prisilno stavkamo že desetletja!

  • pravičnik77 15:19 04.januar 2023.

    Narobe je že to da je vsakokratni minister za zdravje po poklicu zdravnik. To je neprimerno in netransparetno. Gre za konflikt interesov, saj gre zdravnik za zdravstvenega ministra in po tem je spet zdravnik... kot minister sam sebi določa plačo ...prikaži več za čas ko bo spet zdravnik. Poleg tega je vprašanje koliko ima splošnega znanja, saj mora minister vedeti še kaj več kot samo ozko stroko.. se pravi ko stavka FIDES stavka tudi minister sam proti sebi zaradi plače

  • Kmodri 14:20 04.januar 2023.

    Dokončno bodo postali pacienti.