Slovenija
13 ogledov

Dan slabih novic za Šušteršiča

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Rebalans. Pregled pogodb in nič nagrad.

Finance. “Ta podatek je bil negativno presenečenje,” je po seji vlade, kjer je bila sicer glavna točka rebalans, o vnovičnem zdrsu Slovenije v recesijo priznal prvi finančnik v državi Janez Šušteršič. Statistični urad je namreč objavil, da se je bruto domači proizvod (BDP) lani skrčil za 0,2 odstotka, medtem ko je minister pričakoval, da bo vsaj rahlo pozitiven.

Vozila, parkirišča, IT ...

Rebalans bo kljub temu pripravljen tako, da “bo primanjkljaj na ravni treh odstotkov BDP”. Zanikal je, da bi morala vsa ministrstva proračune skrčiti za 30 odstotkov, kot naj bi to že storili na gospodarskem, saj bo delež odvisen od “strukture izdatkov”.

Je pa vlada sprejela sklep, da predstojniki organov pogledajo vse pogodbe, ali so nujne in gospodarne. Če niso, naj bi se bodisi prekinile bodisi izpogajale nižje vrednosti. Presežki, ki so jih lani imeli javni zavodi, agencije in organi, se letos ne smejo nameniti za nagrade zaposlenih, ampak za redno poslovanje. Prav tako morajo vsi razpisi za javna sredstva do potrditve rebalansa v potrditev na vlado.

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo pa je dobilo nalogo, naj pregleda racionalnost uporabe službenih vozil, parkirišč, nepremičnin, izdatkov za informatiko, pogodb z zunanjimi izvajalci, avtorskih pogodb in študentskega dela. Sto petdeset milijonov evrov pa bo tudi davčnih razbremenitev, “ki jih je mogoče preprosto uvesti” ter bodo vplivale na naložbe in odpiranje novih delovnih mest.

Razpis za šefa NLB solaža

Šušteršič je včeraj vnovič zagotovil, da država ne bo sodelovala v dokapitalizaciji NLB. Priznal je, da se je že srečal z nekaterimi potencialnimi vlagatelji za NLB, je pa finančno ministrstvo od vlade včeraj dobilo uradni mandat za vodenje pogajanj. Objava razpisa za novega šefa NLB “ni bila usklajena”, obžaluje pa tudi, da razpis ni mednaroden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.