Slovenija
75 ogledov

Dan slovenske zastave

Slovenska zastava je z dodanim grbom po osamosvojitvi postala tudi državna zasta Žurnal24 main
V geometričnem središču Slovenije Geoss v Spodnji Slivni pri Vačah so danes v spomin na prvo izobešanje slovenske zastave leta 1848 pripravili tradicionalno proslavo ob 7. aprilu, dnevu slovenske zastave.

Na prireditvi je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) izpostavil pomen kulture spoštovanja slovenskih državnih simbolov. Bogovič je tudi menil, da slovenska zastava ne bi smela biti le stvar protokola, pač pa čustvo posameznika, družine, domovine.

Še posebej pomembno se mu zdi, da kulturo spoštovanja slovenskih državnih simbolov spodbujamo pri mladih generacijah. Zadeva sicer ni tako dramatična, je ugotovil. Že res, da mladi Slovenke in Slovenci ne obešajo pogosto zastave ob državnem prazniku, prihajajo pa s slovenskimi zastavami spodbujat slovenske športnike, kot se je denimo zgodilo prejšnji mesec v Planici ali to soboto na boksarskem dvoboju v Mariboru, je dejal.

7. aprila smo jo prvič razobesili

Proslavo vsako leto prireja društvo Heraldica Slovenica, letos pa so na njej sodelovali častna enota Slovenske vojske, vojaški orkester, praporščaki vojnih veteranov za Slovenijo in kulturnih društev Slovenije ter zastavonoše slovenskih občin. Pripravili so tudi kulturni program.

Dan slovenske zastave je 7. aprila - tega dne leta 1848 je bila namreč na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani prvič izobešena slovenska zastava. Društvo Heraldica Slovenica pripravlja proslavo na Vačah vsako leto prvo nedeljo po tem datumu od leta 1998.

Komentarjev 1
  • neuromouse 15:52 12.april 2015.

    Tale naš grb, ki sploh ni pravi grb, bi bilo treba zamenjati. Sploh zaradi negativnih simbolov, ki jih je v grb vgradil njegov snovalec: http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/pogacnik-v-drzavni-grb-vpisal-nase-unicenje