Slovenija
3 ogledov

Dan za druženja in obiske

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Na velikonočni ponedeljek se kristjani spominjajo Jezusovega prikazovanja njegovima učencema na poti v Emavs. Ponedeljek po veliki noči namenjen obiskom in druženju.

 

Kristjani v Jezusovo vstajenje, ki se ga spominjajo na veliko noč, verujejo na osnovi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal po vstajenju in jim z očitnimi znamenji dokazal svojo istovetnost, so ob velikonočnem ponedeljku zapisali na Slovenski škofovski konferenci.

Med njimi sta tudi dva učenca, ki sta ga na poti v Emavs prepoznala po lomljenju kruha in novico sporočila tudi drugim, kar opisuje Sveto pismo. "Lomljenje kruha" je tako izraz, ki so ga prvi kristjani uporabljali za daritev maše.

Velikonočni ponedeljek je po osamosvojitvi v Sloveniji podobno kot v večini evropskih držav dela prost dan. Namenjen je izletom, sprostitvi, obiskovanju sorodnikov in prijateljev. Po številnih slovenskih krajih, denimo na Gorenjskem, je navada, da na ta dan pripravijo tudi posebne igre s pirhi.

Bogoslužja tudi na velikonočni ponedeljek
Po cerkvah bodo tudi danes potekala bogoslužja. Ljubljanski nadškof Anton Stres bo ob 18.30 v ljubljanski stolnici vodil spominsko mašo ob peti obletnici smrti papeža Janeza Pavla II.

V Moravskih Toplicah bo evangeličanski škof Geza Erniša ob 10. uri vodil bogoslužje velikonočnega ponedeljka, paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković pa bo prav tako ob 10. uri vodil bogoslužje v ljubljanski pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.