Slovenija
150 ogledov

Dan za rumene rutke in popisane "fazane"

prvi šolski dan
1/26
Saša Despot
Za okoli 174.000 osnovnošolcev in okoli 75.000 dijakov se je začelo šolsko leto.
Nekatere izmed njih je na poti v šolo simbolično pospremil minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič pa je obiskala OŠ Šenčur. Pri tem so se vrstili pozivi k varnosti in poudarjanje prijetnih strani šole.


Najmlajši v spremstvu staršev

Tiste malo mlajše so na poti v šolo večinoma spremljali starši, večji pa so se v šolo podali sami. Za varnost na poti v šolo in iz nje so skrbeli številni policisti in prostovoljci, ki so nadzirali promet in pazili, da so šolarji ubirali varne šolske poti.


Nekaterih od učencev so imeli posebno spremstvo. Minister Gašperšič in direktor agencije za varnost v prometu Igor Velov sta v šolo pospremila otroke Osnovne Šole Brezovica. Tam sta nagovorila prvošolce, njihove starše in učitelje ter jim simbolično podelila rumeno rutko.

prvi šolski dan | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Gašperšič je poudaril, da je prometna varnost eno izmed ključnih področij našega vsakdana, zato je pomembno, da se aktivnosti za varnost "izvajajo prav na vseh področjih", pomembno pa je tudi, da se pričnejo že zelo zgodaj.

Sprejemljiva edino vizija 0

Slovenija je po besedah ministra v zadnjem desetletju pri varnosti otrok naredila napredek, kljub pa si na ministrstvu želijo nadaljevati s celovitim sistemskim pristopom. "Na področju varnosti otrok je namreč sprejemljiva edino vizija 0," je dejal.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Makovec Brenčičeva je šolarjem ob obisku OŠ Šenčur zaželela, da bi se imeli v šoli lepo, predvsem pa, da bi si prvi šolski dan zapomnili po nečem lepem.

fazani | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Otrokom je razložila, da kot ministrica vsak dan vsaj malo skrbi za to, da je otrokom v šoli lepo ter da so zadovoljni tudi učitelji in starši. "Ni enostavno biti minister, še manj enostavno pa je priti v osnovno šolo," je poudarila ter šolarjem čestitala za pogum.

Ministrica čestitala za pogum

Šolarjem je povedala, da bodo v šoli spoznali nove prijatelje in se veliko naučili, "najpomembneje pa je, da se boste imeli lepo". "Tudi temu je namenjena šola," je dejala.

Predsednik republike Borut Pahor se je na prvi šolski dan mudil v Osnovni šoli Josipa Plemlja na Bledu. V nagovoru je učence spomnil, da je počitnic konec in da je pred njimi spet šola. "A takšno je pač življenje," je dejal.

prvi šolski dan | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Šola pa je po njegovem več kot samo pouk, pouk pa več kot samo nabiranje znanja. "V šoli postajate pogumne in svobodne osebnosti. Spoznavate staro in odkrivate novo. Vmes se prikrade tudi prva ljubezen. Mogoče vam kakšna stvar v šoli ni všeč, ampak na skrivaj imate šolo prav vsi radi. V bistvu šola sploh ni tako slaba stvar," je dejal.

Nadškof daroval mašo

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je ob novem šolskem letu zjutraj v šentviški cerkvi daroval mašo, nato pa je obiskal OŠ Alojzija Šuštarja in Škofijsko klasično gimnazijo v Šentvidu v Ljubljani.

Dopoldne je v družbi učencev na nekaterih ljubljanskih osnovnih šolah preživel tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Ob robu obiskov je dejal, da je to zanj poseben in najlepši dan v letu.

fazani | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Želi si, da bi šolarji v šolo hodili varno, zato je pozval voznike, da naj bodo na cesti, še posebej v okolici šol in vrtcev, zelo pozorni.

Župan mestne občine Maribor Andrej Fištravec je obiskal OŠ Gustava Šiliha, kjer se je srečal z Žigo Kosom, dobitnikom dveh kolajn na letošnji Specialni olimpijadi v Los Angelesu, in OŠ Maksa Durjave, ki je bila pred kratkim energetsko obnovljena.

V devetletko eno leto prej

Šole so se sodeč po odzivih osnovnošolci že veselili. Prvošolka OŠ Fužine Taira je povedala, da se veseli šole, saj so se doma na ta velik dan pripravljali, zato je ni niti malo strah.

Njena mama Melita Osmanagić je pospremila svojo prvošolko v šolo z mešanimi občutki. "Vesela sem, da gre v šolo, a se mi zdi, da je prikrajšana za otroštvo glede na to, da je morala v šolo leto prej," je povedala.

prvi šolski dan | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Malo starejši učenci so bili na prvi šolski dan hkrati žalostni in veseli. Sedmošolca Amnaka Kasumović in David Goranović sta dejala, da sta malce žalostna, ker je konec počitnic, a hkrati vesela, ker sta ponovno srečala prijatelje in sošolce, pa tudi nove učitelje.

Pobarvani dijaki prvih letnikov

Vprašanje pa je, kako so bodo prvega dne v novem šolskem letu spominjali dijaki prvih letnikov. Na ulicah ob srednjih šolah je bilo namreč opaziti precejšnje število dijakov, popisanih z barvnimi flomastri in drugimi pisali. Gre za t. i. krst novincev oz. fazanov, nad katerimi se ob začetku leta v srednjih šolah običajno znesejo starejši dijaki.

Komentarjev 3
  • jons 19:40 01.september 2015.

    To kar sem danes videl v centru Ljubljane presega vse meje dobrega okusa. Mularija je poleg čečkanja s flomastri, obmetavala novince z jajci ter jim stiskala zobno pasto v lase. Našli so se celo osebki, ki so otresali cigaretni pepel puncam v lase.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:26 01.september 2015.

    Primitivci. Tvoja koža je tvoja lastnina. S tujo lastnino se pa ne sme delat brez dovoljenja.

  • mph 17:03 01.september 2015.

    Dan za izživljanje, ko lahko psihopati vseh vrst izživijo svoj pravi jaz.