Slovenija
39 ogledov

Danes 44. romanje na Brezje

Brezje vnebovzetje Boštjan Tacol Bazilika Marije Pomagaj na Brezjah.
Verniki z vseh koncev Slovenije bodo danes poromali na Brezje, kjer bo potekalo že 44. tradicionalno srečanje bolnikov, invalidov in starejših.

Udeleženci se bodo na Brezjah zbrali ob 9. uri, uro kasneje pa se bo začela slovesna romarska maša, ki jo bo vodil upokojeni koprski škof Metod Pirih, so sporočili s Slovenske škofovske konference (SŠK).

Romanje, ki ga od začetka organizira revija Ognjišče, se je v 44-letni zgodovini razvilo v narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu sicer obeležujejo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju.

Na romanju tudi številni prostovoljci

Poleg invalidov, bolnikov in starejših, ki jim je v prvi vrsti namenjeno, se romanja udeležujejo tudi njihovi domači in številni prostovoljci, ki pomagajo bolnim in ostarelim romarjem. Delijo jim okrepčilo, poskrbijo za zdravniško pomoč ali priskrbijo duhovnika za spoved in pogovor. Najbolj zvesti pomočniki so skavtska združenja, malteški vitezi, nekatere mladinske veroučne skupine in številni posamezniki.

Vsakoletno romanje na Brezje je le ena od oblik skrbi Cerkve na Slovenskem za bolnike, invalide in ostarele, poudarjajo v SŠK. Kot navajajo, se ta namreč kaže tudi z duhovnim oskrbovanjem bolnikov v vseh 27 bolnišnicah in drugih podobnih zavodih, z različnimi cerkvenimi organizacijami in združenji invalidov in bolnikov. Mnoge župnije in pastoralna območja za bolnike in ostarele pripravljajo posebna srečanja. Duhovniki obiskujejo bolnišnice in domove ostarelih ter varovancem nudijo duhovno oskrbo, so še zapisali v SŠK.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.