Slovenija
937 ogledov

Zmagovalec volitev bo najbrž znan dve uri kasneje

volitve Saša Despot
Državna volilna komisija bo danes odločala o načinu glasovanja volivcev v karanteni ali izolaciji.

Državna volilna komisija (DVK) bo na današnji seji odločala o načinu glasovanja volivcev v karanteni ali izolaciji. Služba DVK je pripravila predlog, po katerem bi bila na aprilskih državnozborskih volitvah volišča za ljudi, ki jim bo zaradi okužbe z novim koronavirusom odrejena izolacija, odprta v času dodatnih dveh ur po zaprtju volišč.

Predlagali bodo dodatno odprtje volišč

Glede na razmah epidemije covida-19 DVK razmišlja o možnosti glasovanja za ljudi, ki jim bo na dan volitev oz. pet dni pred tem, ko ni več mogoče zaprositi za glasovanje po pošti, odrejena izolacija. Predlog gre v smeri dodatnega odprtja volišč za te volivce.

Volišča bi bila po predlogu dodatno odprta le za volivcem, ki jim je odrejena izolacija, ne pa tudi drugim volivcem. Volivci v izolaciji bi lahko na dan volitev glasovali od 19.15 do 21.15. Vmesni čas, torej od 19. ure do 19.15, pa bi bil namenjen pripravi volilne komisije. Po predlogu bosta morala tako volivec kot član odbora nositi masko FFP2. Podaljšani čas bi po predlogu veljal le za volilni dan, ne pa tudi za predčasno glasovanje.

Volivci, ki jim bo na dan glasovanja odrejena karantena, po mnenju, ki ga je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) podal službi DVK, lahko glasujejo v rednem času odprtja volišč, torej od 7. do 19. ure. Pri tem na NIJZ poudarjajo, da je glasovanje mogoče ob doslednem spoštovanju zaščitnih ukrepov.

Pri razpravi o tej temi se jim bodo na seji pridružili tudi predstavnik NIJZ, predstavnik ministrstva za zdravje in predstavnik strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19.

DVK bo sicer na seji obravnavala tudi predlog sklepa o določitvi obveznosti volivcem, ki želijo glasovati na domu, in več drugih sklepov o imenovanju in razrešitvi članov volilnih komisij.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 08:56 03.februar 2022.

    Čakajte, a ni rečeno da aprila ne bo več karanten. Saj bo zmago nad covidom razglasil sam veliki vodja noriškega kraljestva.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 08:16 03.februar 2022.

    Očitno planirajo Covid ukrepe podaljševati v nedogled, ker to mnogim prinašajo dobre denarčke....Kar pozabite na to, narava bo namereč sama poskrbela za konec te norije, ali pa volivci..