Slovenija
370 ogledov

Kdaj bomo šli na referendume

seja DZ Anže Petkovšek Izredna seja DZ, na kateri so potrjevali kandidatke in kandidate za ministrice in ministre nove vlade.
Danes se bo začelo dvodnevno izredno zasedanje DZ, na katerem bodo poslanci med drugim odločali o datumu posvetovalnih referendumov o obravnavi ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ ter o gojenju in posedovanju konoplje. Obravnavali bodo tudi opozicijske referendumske predloge.

Sejo, ki se bo začela danes in po potrebi nadaljevala jutri, bodo poslanci začeli s predlogom priporočil vladi za transparentno delovanje institucij in ohranitev suverenosti Slovenije, ki jih je v parlamentarni postopek vložila SDS. Nadaljevali pa s predlogom odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2025-2027.

Sledila bo določitev datuma treh posvetovalnih referendumov o obravnavi ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ ter o gojenju, predelovanju in posedovanju konoplje v medicinske namene ter za omejeno osebno rabo.

Datum izvedbe teh treh posvetovalnih referendumov ni koalicijsko usklajen. Svoboda namreč vztraja pri izvedbi na dan evropskih volitev, 9. junija, med drugim tudi zato, ker računajo, da bodo s tem na volišča privabili več ljudi. V SD in opoziciji pa temu nasprotujejo, saj da bodo teme referendumov zasenčile evropske teme.

Skupaj bo DZ sicer obravnaval šest predlogov za razpis posvetovalnega referenduma. Poleg omenjenih bodo poslanci obravnavali še predloge za razpis posvetovalnih referendumov o nastanitvah migrantov, o zaupanju v vlado in o ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge. Vse tri je v parlamentarno proceduro vložila opozicijska SDS.

Na dnevni red seje sta po skrajšanem postopku uvrščena še predlog zakona o dopolnitvi zakona o lokalni samoupravi ter predlog zakona o spremembah zakona o referendumu in o ljudski iniciativi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ogledalce 09:28 24.april 2024.

    Kvoruma za referendum za legalizirano zadevanje drugače ne bi dosegli verjetno tudi ne glede ostalih referendumov. 3 referendumi in še evropske volitve na en da je po moje preveč iz logističnega vidika. Se pa še spomnim kako so levi pri ...prikaži več enih od zadnjih referendumih delali vse da se ne bi izvajali z volitvami. Zakaj ta dvoličnost sedaj?