Slovenija
3 ogledov

Danes informativni

(Foto: Dejan Mijovič)
1/12
Žurnal24 main
Danes in jutri bodo na srednjih šolah ter fakultetah informativni dnevi za bodoče dijake in študente. Psihologinja: izkoristite vse tri predstavitve.

"Najpomembnejši nasvet za dijake, ki izbirajo fakulteto, je, da izkoristijo možnosti in se udeležijo vseh treh predstavitev na fakultetah," svetuje Majda Jus Ašič, šolska psihologinja Gimnazije Vič. Po njeni oceni je pomembno, da si programe ogledajo tudi na spletnih straneh fakultet.

Danes in jutri bodo na srednjih šolah ter fakultetah informativni dnevi za bodoče dijake in študente.

Spodbujevalna vloga
"Pomembno je poznati svoje sposobnosti, delovne in učne navade," pa učencem pred vpisom na srednjo šolo svetuje Jus Ašičeva. "S starši naj se pogovarjajo o tem, kaj jih veseli in kaj želijo postati, za vpis je ponekod pomemben učni uspeh," dodaja.

Prva predstavitvena predavanja študijskih programov se bodo danes na večini fakultet začela ob 10. uri, popoldne pa ob 15. uri. Prav tako že dopoldne bodo svoje programe bodočim dijakom predstavile srednje šole.

Po njenih besedah je vloga staršev, da spodbujajo svojega otroka, ga imajo radi in mu stojijo ob strani. Odločitev za šolo in študijski program pa je odločitev posameznika – učenca ali dijaka. "Vsak posameznik mora sam prevzeti odgovornost za svoje izbire in se soočiti s posledicami," opozarja in pravi, da lahko starši pri izbiri pomagajo s pogovorom, da mladostnik odkriva svoja močna področja in interese.

Program z največjim povpraševanjem
Univerza v Ljubljani. Na podlagi lanskega leta pričakujejo veliko zanimanja za programe zdravstvene nege, fizioterapije, laboratorijske zobne protetike, radiološke tehnologije, predšolske vzgoje, socialne pedagogike, specialne in rehabilitacijske pedagogike, grafične in medijske tehnike, medicine in dentalne medicine, anglistike, športne vzgoje, športnega treniranja, kineziologije, oblikovanja vizualnih komunikacij, dramske igre, filmske in televizijske režije ter programe na fakulteti za socialno delo in fakulteti za arhitekturo.

• Univerza v Mariboru. Na podlagi lanskega leta pričakujejo presežek prijav na študijskih programih medijskih komunikacij, arhitekture, gospodarske in tehniške logistike, varstvoslovja, varnosti in policijskega dela, zdravstvene nege, psihologije, pedagogike, sociologije, angleškega jezika in književnosti, splošne medicine, predšolske vzgoje, razrednega pouka, športnega treniranja in prava ter na posameznih študijskih programih fakultete za organizacijske vede.

Univerza v Novi Gorici. Največje zanimanje pričakujejo za programe na poslovno-tehniški fakulteti, fakulteti za znanost o okolju, visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo ter na visoki šoli za umetnost.

Univerza na Primorskem. Glede na lansko leto pričakujejo več povpraševanja na fakulteti za management, pedagoški fakulteti, Turistici in visoki šoli za zdravstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.