Slovenija
995 ogledov

Danes je državni praznik, ki pa ni dela prost dan

zastava Saša Despot
Pred predsedniško palačo bo postrojena častna straža SV.

Z osrednjo slovesnostjo v Pivki bodo danes obeležili dan suverenosti oziroma 26. obletnico odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Govornik bo predsednik državnega zbora Milan Brglez. Predsednik republike Borut Pahor pa bo v predsedniški palači pripravil dan odprtih vrat.

Udeležbo na popoldanski slovesnosti v Pivki, ki jo pripravljata Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Združenje Sever, so potrdili tudi predsednik republike Pahor, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.

Z dnevom suverenosti se spominjamo dogodkov izpred 26 let, ko je v noči na 26. oktober 1991 ozemlje Slovenije zapustil še zadnji vojak JLA, s čimer se je končal proces slovenskega osamosvajanja.

Jugoslovanska vojska se je iz pristanišča v Kopru sicer začela umikati že 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji Venus in PO-9, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje. Zadnji vojaki JLA so ozemlje Slovenije zapustili 25. oktobra 1991 ob 23.45.

Po koncu osamosvojitvene vojne za Slovenijo leta 1991 so namreč sledila pogajanja na Brionih med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Končala so se s podpisom t. i. brionske deklaracije 7. julija 1991, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Do izteka moratorija so takratne jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so sledili pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja.

Dan suverenosti, ki je državni praznik, a ni dela prost dan, je državni zbor soglasno določil marca 2015.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.