Slovenija
4186 ogledov

Danes je državni praznik, veste, kateri?

Slovenska zastava
1/2
Anže Petkovšek
Današnji državni praznik pa na žalost ni dela prost dan.

Z dnevom suverenosti danes obeležujemo spomin na dogodke, ko je pred 27 leti Slovenijo zapustil še zadnji vojak JLA. Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever bosta v Celju pripravila slovesnost, na kateri bo govornik premier Marjan Šarec, predsednik republike Borut Pahor pa bo bo imel dan odprtih vrat.

Zadnji vojak agresorske Jugoslovanske ljudske armade (JLA), ki je Slovenijo zaradi njenih osamosvojitvenih teženj napadla 27. junija 1991, je slovensko ozemlje zapustil v noči s 25. na 26. oktober 1991, ko je iz koprskega pristanišča odplula še zadnja ladja z vojaki.

Po razglasitvi samostojnosti Slovenije 26. junija 1991 in napadu JLA na Slovenijo 27. junija 1991 je namreč prišlo do desetdnevne vojne, ki so ji sledila pogajanja na Brionih med razpadajočo Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Pogajanja so bila zaključena 7. julija 1991 s podpisom t. i. brionske deklaracije, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Do izteka moratorija so jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so sledili pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja.

Prazniki v Republiki Sloveniji so dela prosti dnevi, razen praznikov dan Primoža Trubarja (8. junij), združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (17. avgusta), vrnitev Primorske k matični domovini (15. september), dan suverenosti (25. oktober) in dan Rudolfa Maistra (23. november), ki niso dela prosti dnevi. 

Imamo pa tudi dela proste dneve, ki niso državni prazniki: velikonočna nedelja, velikonočni ponedeljek binkoštna nedelja - binkošti, 15. avgust - Marijino vnebovzetje, 31. oktober - dan reformacije in 25. december - božič. 

Osrednja slovesnost bo v Celju

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever popoldne v Celju pripravljata osrednjo slovesnost, na kateri bo govornik premier Šarec, medtem ko je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve praznik obeležilo že v torek zvečer na Breznici v Žirovnici.

Predsednik republike Pahor danes v predsedniški palači pripravlja dan odprtih vrat, pri čemer bo obiskovalce tudi nagovoril, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža Slovenske vojske.

Dneve odprtih vrat bodo imeli tudi v Vojašnici 26. oktober na Vrhniki, kjer bodo dopoldne položili še lovorov venec. V Velenju pa bodo popoldne odpri Spominski center 1991. Osrednji govornik bo velenjski župan Bojan Kontič, nagovora pa bosta imela tudi ministrica za pravosodje Andreja Katič in minister za obrambo Karl Erjavec.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • micheal64 20:56 25.oktober 2018.

    Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam, da je resnično posojilno podjetje, s katerim lahko dobite hitro posojilo, vsem zaupnim strankam nudimo vse vrste posojil z obrestno mero 3%, se obrnite na nas, če potrebujete posojilo. Pošljite nam sporočilo Michealbensonloanagency@gmail.com Obrazec za ...prikaži več posojilo in ga vrnite. Polno ime ................. Država .................. Zahtevani znesek ...................... Trajanje ..........................

  • Avatar praufo
    praufo 18:28 25.oktober 2018.

    ta država se je tako pokvarila in povampirila, da mi noben državni praznik ne pomeni nič, nimam niti zastave in na vsak tak dan normalno delam, v glavnem za sebe, samo to še preostane, ker ti itak vse poberejo, banda ...prikaži več lopovska levičarska

  • dragec 13:27 25.oktober 2018.

    Škoda, da ni dela prosti dan