Slovenija
1038 ogledov

Danes je državni praznik, veste, kateri?

proslava VSO
1/2
Anže Petkovšek
V noči na torek bo minilo 30 let, odkar je Slovenijo zapustil zadnji vojak JLA. S tem je bila v Sloveniji dokončno zaključena osamosvojitvena vojna, Slovenija pa je postala suverena država. 25. oktobra zato obeležujemo dan suverenosti, ki pa ni dela prost dan. Osrednja država ob omenjenem državnem prazniku bo zvečer v Kopru.

Državna proslava ob državnem prazniku suverenosti bo potekala v športni dvorani Osnovne šole Koper, začeli pa jo bodo ob 20. uri. Slavnostni govornik bo minister za obrambo Matej Tonin.

Predsednik republike Borut Pahor danes v predsedniški palači pripravlja dan odprtih vrat. V počastitev državnega praznika bo pred predsedniško palačo postrojena tudi častna straža Garde Slovenske vojske.

Opoldne bo na spletu potekala virtualna novinarska konferenca ministrstva za obrambo ob dnevu suverenosti, popoldne pa bo premier Janeza Janša v Parku vojaške zgodovine odprl razstavo Narodne in univerzitetne knjižnice ob 30-letnici samostojnosti.

Dan suverenosti kot spominski dan na odhod zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade (JLA) v Sloveniji obeležujemo od leta 2015, in sicer 25. oktobra. V noči s 25. na 26. oktober 1991 je namreč Luko Koper zapustila še zadnja ladja z vojaki agresorske JLA. Ta je Slovenijo napadla dan po uradni razglasitvi njene samostojnosti 26. junija 1991 na Trgu republike v Ljubljani. Sledilo je 10 dni spopadov, ki so se končali s pogajanji na Brionih.

Na njih sta se ob pomoči mednarodne skupnosti obe strani zavezali k prekinitvi sovražnosti, Slovenija pa se je obvezala, da bo za tri mesece zamrznila osamosvojitveni proces. Še preden je moratorij potekel, je takratno jugoslovansko predsedstvo sprejelo sklep o umiku JLA iz Slovenije. JLA se je nato postopoma umaknila do 26. oktobra 1991.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 08:23 25.oktober 2021.

    Praznik odprtih vrat Boruta Pahorja .

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 07:59 25.oktober 2021.

    Bomo praznovali tudi dan, ko je Slovenijo zapustil tudi zadnji AK-47, oziroma vse orožje, ki je bilo last TO in s katerim smo se takrat branili pred JLA ?!...Janez daj mi "moj" kalašnikov nazaj !!