Slovenija
4846 ogledov

Danes je pomemben rok za 308 tisoč Slovencev

denar računalnik kalkulator Shutterstock
Najkasneje danes mora skoraj 308 tisoč Slovencev doplačati dohodnino. Povprečno doplačilo je okrog 150 evrov.

Davčni zavezanci, ki so informativni izračun prejeli v začetku aprila in se nanj niso pritožili, morajo dohodnino doplačati najkasneje v sredo, 29. maja.

Dohodnino bo moralo doplačati kar 307.570 ljudi, povprečno doplačilo znaša 150 evrov. Skupaj bo tako doplačane za 46 milijonov evrov dohodnine.

Prvi sveženj informativnih izračunov je imel datum odpreme odpreme 29. marec, zato se rok izteče 29. maja. Kdor je vložil ugovor, mu plačilnega naloga ni treba poravnati in mora počakati na dohodninsko odločbo.

Trije obroki možni brez dokazil, samo z vlogo

Odmerjeno dohodnino se lahko poravna v več obrokih, najenostavnejši in najhitrejši način je plačilo na tri obroke, saj v tem primeru ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca in njegovih družinskih članov.

Roka za vložitev obrazca ni, a finančna uprava priporoča, da ga zavezanec vloži čim hitreje, najbolje takoj, ko prejme plačilni nalog, ki ga ne more plačati v enkratnem znesku.

dezurni@zurnal24.si

Vračila je že oziroma jih bo najkasneje jutri prejelo 249.905 davčnih zavezancev, povprečni znesek vračila je 258 evrov, skupaj bo tako vrnjenih slabih 65 milijonov evrov preplačil.

 

 

V prvem svežnji je finančna uprava odposlala 953.500 informativnih izračunov dohodnine za leto 2018, saj so jih tako kot že lani prejeli tudi upokojenci. Skoraj 400 tisoč izračunov je bilo zato brez vračila ali brez doplačila.

 

 

Naslednji sveženj informativnih izračunov, v katerem bodo med drugim vsi, ki uveljavljajo vzdrževane družinske člane, bo odpremljen 31. maja.

Komentarjev 1