Slovenija
7156 ogledov

Danes je strogi post

Čevapčiči
Danes je pepelnična sreda, ko v katoliški cerkvi velja strogi post.

To pomeni, da je prepovedano meso, verniki pa se lahko v dnevu le enkrat do sitega najedo. Strogi post velja sicer le dvakrat v letu, danes in na veliki petek. Strogega posta bi se morali držati verniki stari od 18 do 60 let.

S pepelnično sredo se začenja 40-dnevni post, ki je priprava na veliko noč.

Slovenska karitas začenja s tradicionalno preventivno akcijo 40 dni brez alkohola, ki bo tokrat potekala pod naslovom Za zdravje in zdrave odnose.

Slovenska karitas skupaj z Agencijo za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net že 15. leto spodbuja k udeležbi v omenjeni akciji, v kateri sodelujejo tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje, zavoda Varna pot in Vse bo v redu, katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, društvo Žarek upanja, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov in Društvo abstinent. Kot gost se jim bo letos pridružil Družinski inštitut Bližina. Podrobnosti tokratne akcije bodo predstavili na današnji novinarski konferenci.

Prekomerno pitje uničuje skupnosti ter vodi v zasvojenost, revščino, nasilje in trpljenje, so izpostavili. Alkohol po njihovih besedah botruje tudi tretjini vseh nesreč s smrtnim izidom.

Kjer se strogo držijo izročila, na pepelnico ni več sledi pusta. Ponekod pa se bo danes s pogrebom oz. pokopom pusta odvil še sklepni del pustnih prireditev, tako denimo v Cerknici, Kostanjevici na Krki in v Mozirju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Fulmmer 18:10 26.februar 2020.

    Super, bo več mesa za nas ostalo. Grem še tisto kračo do konca secirat....

  • Avatar praufo
    praufo 14:13 26.februar 2020.

    ups, jest sm pa že salamo malčal ... čist sm pozabu, ker je na prvem mestu virus ... aja, sicer pa itak ne pripadam nobeni skupnosti tali al drugačni ... se prav da zame to ne vela

  • mihatirs 12:30 26.februar 2020.

    bedarija...v letu 2020 verniki, pa a so to muslimani, pravoslavci al pa kristjani verjamejo v neke nadnaravne zadeve...to se resno vprašaš kako zabit je folk.